Stroža pravila za električne trotinete u Beču stupila na snagu

Foto: David Bohmann/PID

Stroža pravila za trotinete na električni pogon u glavnom gradu Austrije stupila su na snagu od polovine aprila. Firme koje iznajmljuju e-trotinete i korisnici u Beču dužni su da se prilagode novim merama. One su najavljene još u decembru 2019. godine.

Glavne odredbe novih pravila

Uvodi se zabrana parkiranja na trotoarima užim od četiri metra. Električni trotinet mora da se parkira na ivici trotoara uz ulicu. Ukoliko se parkira suprotno od propisanih pravila, vlasniku će biti dozvoljeno radnim danima između 6.00 i 18.00 časova, umesto dosadašnjih četiri sata, dva sata da ukloni vozilo. U terminima pre i posle, trotinet se može ukloniti u roku od šest sati. Prilikom sakupljanja vozila noću ne smeju se koristiti akustični signali za pronalaženje kako bi se smanjila buka.

Pored toga, vlasnici se obavezuju da svoje modele tako modifikuju da u određenim delovima, kao što su „pešačke zone“ ili „zone susreta“, brzina bude automatski smanjena. U definisanim zabranjenim delovima, kao što su pijace ili okolina bolnica, dvotočkaši treba po mogućnosti budu tako programirani da vožnja i parkiranje u tim delovima uopšte nisu mogući.

Svakom ponuđaču je dozvoljeno raspolaganje sa maksimalno 1.500 trotineta. Novina je da oni moraju da budu jednako raspoređeni u čitavom gradu. U zonama starog grada je maksimalno dozvoljeno po 500 e-trotineta.

Na izbijanje koronavirusa i s tim u vezi masovnim zabranama javnog života reagovali su i ponuđači električnih trotineta. Svi, osim jednog, povukli su svoja vozila. Trenutno se u Beču gotovo pa ne može naći skuter za iznajmljivanje.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti