Otvorena izložba „Beograd u kakvom želim da živim – ulice budućnosti“

Foto: Grad Beograd

Gradski urbanista Marko Stojčić i sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović otvorili su u sredu uveče, 15. januara, u Nacionalnoj galeriji „Beograd” izložbu pod nazivom „Beograd u kakvom želim da živim – Ulice budućnosti”.

U narednih 10 dana, u Dositejevoj 1, svi posetioci će moći da vide 13 radova studenata, udruženja i projektnih timova koji su za temu imali urbanu mobilnost, održivi razvoj, korišćenje bicikala i javnog gradskog prevoza.

Otvarajući izložbu, gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da Plan održive urbane mobilnosti predstavlja integralni deo budućeg generalnog urbanističkog plana.

„Plan održive urbane mobilnosti treba da nam ukaže na neophodne korake koji će uticati na povećanje pešačkog i biciklističkog kretanja kroz grad, kao i na povećanje korišćenja javnog gradskog prevoza. Želimo da za kraće deonice Beograđani ne koriste automobile, već da na zdraviji način, šetnjom ili biciklima, dođu do destinacije. Grad planira izgradnju dodatnih biciklističkih staza kako bi svima koji to žele omogućio da koriste bicikle. Biciklistički saobraćaj u Beogradu trenutno koristi svega 0,8 odsto građana dok u Novom Sadu to čini 8 odsto. Naš je cilj da u godinama pred nama taj procenat dostigne 5 odsto. Jedini način da smanjimo zagađenje vazduha jeste korišćenjem javnog gradskog saobraćaja, koji će proširenjem šinskog saobraćaja biti još bolji, zatim metroa koji ćemo graditi, kao i korišćenjem alternativnih vidova prevoza, poput bicikala“, kazao je Stojčić.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović ukazao je na to da je projekat urbane mobilnosti u trećoj fazi, a četvrta će značiti praktičnu primenu. Među rešenjima će biti i projekti koje građani Beograda mogu da pogledaju na izložbi u Nacionalnoj galeriji „Beograd”.

Tokom otvaranja, svi predlagači dobili su sertifikate, a najbolji su nagrađeni priznanjima. Organizatori izložbe su Centar za planiranje urbanog razvoja i „Ces.Tra”.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti