1-za-100: Za svaki prodati komad nameštaja zasade 100 stabala

One for Hundred je preduzeće iz Austrije koje proizvodi nameštaj. Prave komade po meri od masivnog drveta, a sav materijal koji koriste u proizvodnji potiče iz njihove sertifikovane šume na severu Beča, u takozvanom Weinviertel (vinska četvrt). Ono što je neobično u njihovom poslovanju jeste to što kada kupite jedan njihov artikal, njihova šuma postane bogatija za sto novih stabala.

Foto-ilustracija: Unsplash

Od drveta do stola

Kompanija garantuje vrhunski kvalitet, smanjeno zagađenje životnog okruženja i potpunu transparentnost procesa od drveta do stola. Dizajn njihovog nameštaja je bezvremenski i u isto vreme jedinstven i prilagodljiv vašim željama i potrebama – imate mogućnost da odaberete veličinu komada, vrstu drveta, boje i premaze. Kolekcija je dostupna na sledećem linku: http://oneforhundred.com/en/collection/.

Šuma u oblasti Weinviertel nalazi se u posedu porodice Princhorn duže od dva veka, a vlasnici nastoje da je budućim naraštajima predaju u što boljem stanju. Upravo iz tog razloga, njihovo preduzeće se i posvetilo održivom šumarstvu.

Na imanju One for Hundred rastu mešovite listopadne i četinarske šume koje su se odranije „odomaćile“ u tom području. Kompanija izbegava sadnju isključivo jedne vrste drveća i sadi različite kulture u cilju održanja tla zdravim i radi raskošnosti biodiverziteta.

Stabla se sade ručno na proleće i na jesen.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti