Zrenjanin važan ekonomski pokretač razvoja Banatskog regiona

Foto: Vlada Republike Srbije

Zrenjanin je centar Banatskog regiona i važan ekonomski pokretač njegovog budućeg razvoja, rekao je tokom posete ovom gradu ministar bez portfelja Edin Đerlek, koji je zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

Ministar Đerlek je tom prilikom pohvalio saradnju Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat sa Gradskom upravom, dodavši da je bavljenje regionalnim razvojem na više nivoa i kroz intenzivnu međuresornu saradnju, objedinjavanjem svih potencijala opština, gradova, okruga i regiona, jedini način da se postignu dugoročni rezultati.

,,Projekati poput „pametnih zgrada”, izgrađenih po najsavremenijim standardima, kao što je zgrada Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, u kojoj se danas nalazimo, svakako su projekti budućnosti i dobar primer i za sve druge opštine“, ocenio je ministar.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti prate ideju strategije regionalnog razvoja, koja će odgovoriti na izazove zelene tranzicije u Srbiji.

Objekat je primer dobre prakse prekogranične saradnje u okviru IPA projekta Srbija–Rumunija, koja daje pozitivne i dugoročne rezultate, objasnili su predstavnici Centra.

Takođe, kako su naveli, u partnerstvu sa devet institucija i uz finansijsku podršku IPA programa EU i Austrijske razvojne agencije, realizovan je i projekat „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja”, kako bi se poboljšala mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost radnog kadra, a veštine i znanja uskladili sa potrebama tržišta rada.

Predstavnici Centra su, govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, predstavili su i projekat „DanuP-2-Gas” – inovativni model za pokretanje energetske sigurnosti i raznovrsnosti u Dunavskom regionu, realizovan u saradnji sa 14 partnera iz deset zemalja tog regiona.

Ministar Đerlek je pohvalio izuzetne rezultate ovog Regionalnog centra i energiju koju njegovi predstavnici ulažu u razvoj opština i gradova u Banatskom regionu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti