U niškom Fondu za zaštitu životne sredine duplo manje para za kvalitet vazduha

Foto-ilustracija: Pixabay (shogun)

Budžetski Fond za zaštitu životne sredine u Nišu za ovu godinu je oko 43 miliona dinara, što je skoro pet miliona manje nego što je bilo u toj kasi prošle godine. Manje je para za praćenje kvaliteta vazduha, za šta je prošle godine bilo odobreno 5,6 miliona dinara, dok je sada taj iznos i više od duplo manji i opredeljeno je svega 2,4 miliona za merenje zagađenja, izveštavanje i mere za njegovo unapređenje. Ipak, iznos za dezinsekciju je ostao 20 miliona dinara, dok će uz elaborat biti i veći za 600.000 dinara.

Gradsko veće Niša je nedavno usvojilo Program korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine za 2023. godinu, za koji kažu da su dobili saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine.

Tim programom planirano je 43.060.000 dinara za programe koji treba da utiču na zaštitu životne sredine u Nišu ove godine, dok je 2022. bilo odobreno za takve projekte ukupno 47.800.000 dinara.

Iako građani prvo na šta pomisle kada je reč o zaštiti životne sredine u Nišu zbog ozbiljnosti problema koji godinama traje, posebno tokom zime, jeste zagađenje vazduha, iz gradske kase je ove godine planirano i više nego duplo manje para za kontrolu i zaštitu vazduha. U programu nema objašnjenja nadležnih za ovakvu odluku.

Praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Niša – Praćenje će biti realizovano u skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Niša u 2023. godini – Merenje koncentracije zagađujućih materija u ambijentalnom vazduhuna u Lokalnoj mreži, izveštavanje, koncipiranje mera za unapređenje kvaliteta vazduha i praćenje efekata preduzetih mera. Finansijska sredstva potrebna za realizaciju predviđene aktivnosti – 2.400.000,00 dinara / Iznos odobrenih sredstava za ovu aktivnost u prethodnoj godini – 5.600.000,00 dinara – piše u odluci.

I za praćenje alergenog polena, koje je u domenu zaštite vazduha, takođe je umesto 400.000, sada planirano 240.000 dinara.

Pročitajte još:

Za dezinsekciju najviše para, budžet za to povećan

Osim što je ukupan iznos Fonda za zaštitu životne sredine u Nišu smanjen za 4.740.000 dinara, za šta takođe nema obrazloženja Gradskog veća, prema dostupnoj tabeli najviše para će, kao i prošle godine, biti potrošeno za dezinsekciju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Dezinsekcija će biti realizovana u skladu sa Programom sprovođenja mera smanjenja populacije štetnih insekata i organizama merama dezinsekcije na javnim površinama na teritoriji grada Niša. Preventivno delovanje radi suzbijanja pojave zaraznih bolesti stanovništva smanjenjem populacije insekata kao prenosioca uzročnika zaraznih bolesti. Finansijska sredstva potrebna za realizaciju predviđene aktivnosti – 20.000.000,00 dinara – piše u dokumentu.

Dok je budžet opredeljen za zaštitu vazduha smanjen, za dezinsekciju koja će i ove godine građane koštati 20 miliona dinara, nadležni su uz druge projekte dodatno povećali ovu stavku.

Planiran je i nadzor nad sprovođenjem dezinsekcije, monitoring komaraca i krpelja i za te poslove dodatnih 1.800.000 dinara.

Monitoring bi obuhvatio determinaciju vrsta, njihovu zaraženost, i evaluaciju, stanje brojnosti pre i nakon dezinsekcije. Obezbeđivanje nadzora na terenu radi kontrole realizacije svih aktivnosti dezinsekcije. Utvrđivanje prisustva zaraženik komaraca i krpelja, kao i kvalitet sprovedene dezinsekcije – navode u obrazloženju.

Ono što prošle godine nije bilo u programu je izrada elaborata o dezinsekciji, čiji je cilj da se dobije plan i način dezinsekcije Niša, a 600.000 dinara su nadležni za to namenili i time uvećali ovaj deo Fonda, pa će za dezinsekciju skoro polovina ukupnog iznosa biti potrošena.

500.000 manje za upravljanje otpadom, isto novca za ozelenjavanje

Upravljanje otpadom je takođe u planu, ali je i za to iznos smanjen – za čišćenje i saniranje javnih površina na teritoriji Niša dostupno je tri miliona, što je 500.000 dinara manje nego 2022. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay (vkingxl)

Aktivnost će biti realizovana u skladu sa Programom čišćenja i saniranja javnih površina na teritoriji grada Niša, što uključuje uklanjanje divljih deponija i sanaciju degradiranih javnih površina, kao i sakupljanje i uklanjanje rasutog otpada – navode u odluci.

U ovoj kasi ostalo je isto para, devet miliona dinara, za očuvanje i unapređenje zelenila na javnim površinama u Nišu, kao i za održavanje zaštićenih stabala, 300.000 dinara i tri miliona dinara za ozelenjavanje dvorišta školskih i predškolskih ustanova.

Za kontrolu i zaštitu zemljišta umesto 600.000 biće 240.000 dinara, a smanjen je i iznos koji se daje za kontrolu i zaštitu od buke – od 500.000 na 240.000 dinara, a toliko je opredeljeno i za kontrolu i zaštitu od nejonizujućeg zračenja, umesto prošlogodišnjih 600.000 dinara. Kontrola i zaštita površinskih i podzemnih voda će prema planu koštati 1,4 miliona dinara, 200.000 više nego prošle godine.

U Fondu je za informisanje, edukaciju, promociju i popularizaciju zaštite životne sredine ostalo isto novca kao i ranije, 100.000 dinara.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti