Život i priključenija u doba korone

Imam neku bojanku, šatro registar raspoloženja. Različite boje odgovaraju različitim osećanjima – žuta mi je za sreću, zelena za ljubomoru, crvena za bes, i tako dalje. Crteže u njoj farbam u skladu sa svojim najizraženijim emotivnim stanjem tokom dana. Otkako sam u samo-izolaciji usled epidemije koronavirusa, dominiraju crna, ljubičasta i plava. Crna znači da sam pod stresom, ljubičasta označava prazninu i neispunjenost, plavu koristim kada sam tužna. Čak i u trenucima kada „crnim“ listove te bojanke, obuzme me smirenost zato što me ta aktivnost podseća na detinjstvo, i istovremeno mi daje vreme da, dok pazim da ne pređem liniju naravno, procesuiram sve ono što me tišti i shvatim njegovu prolaznost.

Foto-ilustracija: Unsplash (Trent Szmolnik)

Smatrajte me sebičnim ološem i mekušcem, ali ne prija mi novonastala situacija. Šokirani? Imam na pameti i više ciljeve karantina, posmatram ga kao priliku da se zbližim sa porodicom i znam da uvek mogu da nazovem prijatelje. Ipak, fale mi sloboda i zabava, ljudi. To su za mene vrhovne vrednosti, a trenutno su mi delimično i privremeno ukinute!

Šta ako nakon nekoliko nedelja ili čak meseci tzv. držanja odstojanja od društva potisnem iz sećanja svoju omiljenu kombinaciju iz Wok Republica, zaboravim sve interne šale sa Milenom i Milicom i zbog navike nastavim praksu u-devet-u-krevet i u odsustvu policijskog časa? Kako ću kupiti išta Anđelinoj šmizli ako prodavcima moram da dam bilo kakvu odrednicu više od „Znate, u pitanju je novorođenče, devojčica, težine otprilike tri hleba“? Dete će tu veličinu iz mog sistema mernih jedinica prerasti dok sam zarobljena zbog KOVID-19.

Verujem da će nas osuđenost na dom donekle promeniti kao ličnosti. Na bolje ili na gore, videćemo. Ja sam za početak prestala da pijem četiri kafe dnevno. S obzirom na to da radim od kuće, prva jutarnja pre posla mi se protegne na čitav radni dan, tako da do druge i treće koje sam pila u kancu ni ne stignem. Popodne je umesto trač-partije s drugaricama rezervisano za depra-dremkić.

Raspisah se – a sve kako bih istakla da kada god ste u kanalu poput mene i verujete da ne možete samostalno da se izborite sa strahom, uznemirenošću i drugim frustracijama, imate priliku da se obratite stručnim licima. Ministarstvo zdravlja je otvorilo posebnu telefonsku liniju za psihosocijalnu pomoć stanovnicima 0800 309 309, a dostupni su vam i telefoni Instituta za mentalno zdravlje – 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 1751150 (za osobe starije od 18 godina).

Svesna sam da mi je u današnjem blogu trebalo duže da stignem do poente nego onomad kada sam na faksu odgovarala na ispitno pitanje koje nisam naučila, improvizujući i osluškujući šaputanje kolega. Povrh toga sam svesna da je broj čitalaca od prvih reči do sada opao za cca 87,4 odsto i posebno zahvalna vama dvoma koji ste i dalje sa mnom. Baš zato što ste se izašli na kraj sa crnom, ljubičastom i plavom Jelenom, red je da upoznate onu žutu. Srećnu, jelte.

Još narodnije Narodno pozorište…

Narodno pozorište u Beogradu je, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, zatvoreno. Paradoksalno, posećenost njihovih predstava nikada veća. Sinoć su, pored Beograđana, Vanju Ejdusa i ostatak glumačke ekipe u „Beloj kafi“ pratili i Novopazarci i Nišlije i Subotičani i Somborci i Kruševljani. Ko zna, potencijalno se pridružila i dijaspora. Bilo nas je oko 20.000, bre! Na veb stranici narodnopozoriste.rs dostupan je repertoar dramskih, operskih i baletskih komada koje će se u narednom periodu emitovati putem interneta.

I jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) se smestio u virtuelno okruženje! Svi sadržaji su na raspolaganju publici na njihovom sajtu i Jutjub kanalu. FIST je počeo 14. marta i traje još sutra. Organizatori pozivaju na buđenje. Da li ćete se odazvati?

Glumce beogradskog Ateljea 212 vrlo verovatno nećete zateći na njihovom radnom mestu u Svetogorskoj 212, ali hoćete na njihovom Fejsbuku gde će svakog utorka, četvrtka i subote za vas „igrati“ odabrane predstave u nadi da će da vam ulepšaju ostajanje kod kuće.

Za klince tu su pozorišta lutaka Pinokio i Niš.

Na nekoliko klikova dostupni su i snimci iz poznate njujorške Metropoliten opere, od „Karmen“ do „Evgenija Onjegina“, a u Digitalnoj koncertnoj dvorani „za dž“ nastupa i Berlinska filharmonija.

Sedi gde si!

Kada vas naslovi na vašoj polici za knjige ne privlače, pravac Bookmate i raspolažete sa još 10.000 njih. U toku je akcija i ukucavanjem kod SEDIGDESI na bookmate.com/code, služićete se njihovom bibliotekom 30 dana bez novčane nadoknade.

Post-KOVID-19 – glacnuti ili stesani?

Iskreno, pre je moj život tekao po režimu od-vikenda-do-vikenda, a u ovoj nedaći sam se prešaltala na režim od-obroka-do-obroka. Bukvalno! Kako pojedem poslednji zalogaj sendviča za doručak, tako već razmišljam o užini. Najcrnje u tome svemu je što je prostora za gubljenje kalorija vrlo malo: od moje sobe preko hodnika do kupatila pa u dnevnu – i onda opet u krug dok izbegavam da kročim u kuhinju, jer jedina stvar koju tamo gubim nisu kalorije, nego dostojanstvo. Brojač koraka kaže da sam sedmični rekord postavila u ponedeljak kada sam išla u poštu – 4.763. Moj prosek u sedmici ranije je bio 15.376 koraka. Podrazumeva se, treninzi su mi otkazani do daljnjeg, pa sam u očajničkoj potrazi za načinom da iz samo-izolacije ne izađem samo-kotrljajući se.

U jednom naselju u blokiranoj Sevilji, Španac sa krova zgrade pokazuje komšijama vežbe i oni ga slede na svojim terasama. Puste želje, pusti snovi! Mene na mojoj čeka dlakavo, lajavo, hiperaktivno stvorenje, a ne prizor na nekoga ko ima mišiće da otvori vrata i pokaže ceeeo stan, ko je taaako jak.

Postoji opcija da okončam takav vid samosažaljevanja uz Luku Jankovića. Nabasah danas na njega na Instagramu. Luka je trener i organizovaće nekoliko grupa kojima će držati besplatne onlajn treninge. Bila bih lažno optimistična da vam kažem „vidimo se tamo“, a iskreno realna da vam kažem „večeras na mom jelovniku biće prženice s ajvarom, a za dezert imaću jedvačekanje da nam ponestane hrane*“.

*slatkiše u navedenom slučaju konzumiram isključivo probušenom kašikom, prim. aut.

Piksel do piksela – muzej

Kretanje kroz muzeje sačinjene od piksela nažalost ne topi masti, ali će nas koliko-toliko produhoviti.

U saradnji sa 500 institucija iz raznih delova planete, Google Arts & Culture nam je za momente dokolice omogućio „šetnju“ kroz raznovrsne muzejske postavke jednostavnim instaliranjem mobilne aplikacije. Budite jedan od 6 miliona posetilaca Britanskog nacionalnog muzeja u toku godine, izmestite se na obale Sene i uživajte u delima francuskih slikara impresionizma u muzeju Orse ili „migrirajte“ u Koreju i upoznajte se sa nacionalnom modernom i savremenom umetnošću u istoimenom muzeju.

I zbirka Bečkog istorijskog muzeja vam je nadomak prsta – KLIK, KLIK, KLIK.

Napustite karantin kao unapređena verzija sebe

1) Najpre popunite rupe u znanju iz osnovne i srednje škole uz RTS 3 i RTS Planetu.

2) Nakon što ste ispoštovali prethodne instrukcije, spremni ste za obrazovanje na nekim od najprestižnijih privatnih svetskih univerziteta koji pripadaju čuvenoj ligi bršljana i sistem selekcije im je strogiji od najstrogijeg. Pomislili ste da sam nepismena budala i podsvesno ispravili „strogiji“ u stroži i „najstrogiji“ u najstroži? Odlično! Stvarno ste dovoljno stasali za Harvard! Ponosna sam na vas! Priključite se nekom od gotovo 500 kurseva iz sijaset oblasti koje su osmislili profesori Brauna, Kolumbije, Kornela, Darmuta, Pena, Prinstona, Jejla i svakako Harvarda klikom OVDE. „Što je džaba, i bogu je drago!“ E pa, i ovi kursevi bi mu, kao i sve prethodno navedeno, bili dragi :)

3) Ako biste želeli da poradite na jezicima, preporučujem Duolingo.

Prazna lista obaveza, puno srce – al’ kada bi se zezali

Rokovnik mi je praznjikav iz valjda opravdanih razloga, posebno u celini namenjenoj beleženju sastanaka, događaja i sličnog. Da imam balkon, tu bih upisala „tapšanje“ s početkom od 20 časova svakog dana. Nemate pojma o čemu je reč? Na društvenim mrežama je, naime, pokrenuta akcija s ciljem da svake večeri aplauzom iz svojih stanova kolektivno izrazimo poštovanje i solidarnost sa medicinskim radnicima, na koje su pali posebno veliki teret i odgovornost u suzbijanju virusa. Uprkos tome što samo širim glas o kampanji podrške organizovanoj na inicijativu građana, ako živite u zgradi, lupite koji put dlanom o dlan i u moje ime.

Samo svemir je granica

Istražite svemir uz Američku svemirsku agenciju (NASA). I to takođe po „bogu dragoj“ ceni!

#ostajemkodkuce

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti