Mihajlović: Zelena agenda je važan deo evrointegracija Srbije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je sa Mehtildom Versderfer, zamenicom direktora Direktorata EK za energetiku, o procesu evrointegracija Srbije, energetskoj tranziciji, reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru, zatim o investicijama u oblasti OIE, gasnoj diverzifikaciji, kao i o regionalnom povezivanju.

Ministarka Mihajlović izjavila je da je politika Vlade članstvo Srbije u EU, zbog čega je donet i novi set zakona, među kojima je i prvi Zakon o korišćenju OIE. Ovim zakonom omogućena je izgradnja novih kapaciteta i nove investicije, čime se doprinosi i smanjenju emisija štetnih gasova kao i povećanju privrednih aktivnosti.

Ministarka dodaje da važan deo evropskog puta Srbije jesu Zelena agenda i energetska tranzicija i da je Srbija u procesu priključivanja napravila važne korake, a da usklađivanje normativnog okvira predstavlja samo početak.

,,Otvaranjem klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom – energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže’’, kaže Mihajlovićeva i dodaje da kada je reč o energetici, Srbija je donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za usklađivanje sa EU regulativama.

Prema rečima ministarke, Srbija je posvećena nastavku ali i reformama u energetici, što uključuje i dalje otvaranje tržišta, prvenstveno u gasnom sektoru, zato što su gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu, veoma važni za Srbiju. Interkonekcija sa Bugarskom će Srbiji, ali i drugim državama, omogućiti da smanje zavisnost od jednog dobavljača, zbog čega ova interkonekcija predstavlja prioritet kako Srbije, tako regiona i EU. Osim sa Bugarskom, u planu je da se izgrade nove interkonekcije, kao i skladišni kapaciteti, sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom.

Tema sastanka bili su i predloženi ciljevi EK za Srbiju, koji su u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu.

Tim povodom ministarka je rekla da je cilj Srbije da do 2050. godine dostigne karbonsku neutralnost, a da će se put i dinamika za ostvarenje cilja utvrditi kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade.

,,Svakako je potrebno da detaljnije razgovaramo o predloženim ciljevima i da radimo na dinamici i usaglašavanju, posebno imajući u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Važno je da svi koraci budu sprovedeni na održiv način. Da obezbedimo razvoj, privredni rast i imamo dovoljno zelene energije“, izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva i Verzderfer razgovarale su u Beču, pre početka Osmog klimatsko-energetskog komiteta Energetske zajednice, kojim ministarka Mihajlović kopredsedava. Osim pomenutih tema, ministarka i Verzderfer razgovarale su i o sprovođenju akcionog plana za reorganizaciju JP ,,Srbijagas’’, zatim toku izgradnje Transbalkanskog koridora i o obaveznim zalihama nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti