Zbog suše u Evropi očekuju se niži prinosi

Foto-ilustracija: Pixabay

Zajednički istraživački centar (JRC), osnovan od strane Evropske komisije, smanjio je prognoze prinosa za letnju setvu. Trend smanjenja najveći je kod kukuruza i suncokreta ali i šećerne repe, krompira i soje, piše u septembarskom izdanju JRC MARS Biltena – Praćenje useva u Evropi.

Rumunija, Bugarska i Ukrajina trpe zbog jake suše u jugoistočnoj Evropi, koja je uticala na prinose kukuruza i suncokreta. Suša se proširila i na severoistočnu Grčku i to na najvažniju regiju koja proizvodi tu suncokret u toj zemlji.

U središnjoj Ukrajini trajni deficit padavina negativno utiče na prinose kukuruza, ali i ozimih žitarica. Tamo su vremenski uslovi najgori u poslednjih deset godina, objavio je APK-Inform konsultantska kuća. Zbog toga će ta zemlja koja je među vodećim svetskim uzgajivačima i izvoznicima žitarica, verovatno smanjiti žetvu na oko 68 miliona tona ove godine sa rekordnih 75 miliona tona 2019. Osim toga, i setvu bi mogli da odlože do kraja septembra, ili čak početka oktobra.

U zapadnoj Evropi temperature su pale nakon talasa vrućina u avgustu. U velikim delovima Francuske, Belgije, Luksemburga, zapadne Nemačke i južne Holandije deficit padavina se nastavlja. To i dalje smanjuje očekivanja od prinosa za letnje useve u tim regijama.

Suprotno tome, u Irskoj i delovima Ujedinjenog Kraljevstva česte i obilne kiše od sredine avgusta negativno su uticale na sazrevanje i žetvu. I u severnoj Italiji, Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj zabeležen je višak padavina. Međutim, u srednjoj i severnoj Evropi uslovi su bili povoljni.

U Nemačkoj treća sušna godina zaredom 

Kiša u avgustu i septembru nije bila dovoljna da značajno poboljša vlagu zemljišta za letinu u zapadnoj i centralnoj Nemačkoj, a ovo je treća sušna godina zaredom u toj državi.

Prognoza za kukuruz je blago smanjena, na 9,15 t/ha u odnosu na avgusta. Nije bilo promena u procenama prinosa za krompir i šećernu repu. Ove godine oni su za te kulture osrednji, ali ipak malo veći u odnosu na poslednje godine.

Avgust je u proseku u Nemačkoj bio topliji nego obično, uglavnom podstaknut kratkim, ali intenzivnim toplotnim talasima koji su se smenjivali s oštrim padovima temperature na jugu.

Suprotno tome, sever je odlikovalo duže toplo razdoblje. Broj kišnih dana tokom izveštajnog razdoblja bio je uglavnom oko ili ispod proseka. Nivo padavina smatran je zadovoljavajućim za setvu uljane repice, a trenutno se tamo seje ozimi ječam.

Francuska: Previše suva i otežana setva uljane repice 

Evropska agencija za praćenje useva izveštava da su u Francuskoj očekivanja prinosa smanjena. Vremenski uslovi od početka avgusta povećali su učinke sušnih razdoblja zabeleženih od početka jula. Iako uslovi žetve pokazuju velike prostorne razlike.

Foto-ilustracija: Pixabay

Padavine od sredine marta često su raspoređene na prostorno vrlo raznolik način. Prognoze prinosa za kukuruz, soju, krompir i šećernu repu vrlo su blizu onim lošim iz 2018. i 2019. godine. Setvu uljane repice omela je suva i zbijena zemlja, a radi toga je i odložena.

U Rumuniji manje kukuruza i suncokreta

Vruće i suve prilike u istočnom i južnom području Rumunije imale su negativan uticaj na prinos kukuruza i suncokreta. Međutim, na zapadu te zemlje uslovi su bili relativno dobri zahvaljujući kiši. Uprkos tome, prognoze su smanjile očekivanja.

Vreme je bilo posebno vruće u južnim i istočnim područjima, gde su maksimalne temperature dosezale i do 39°C, a broj vrućih dana bio je vrlo visok. Zapadna, severna i središnja područja su bila malo toplija nego inače.

Padavine su prvih dana septembra bile nešto pojačane, ali su za useve došle prekasno. Toplo vreme ubrzalo je razvoj biljaka, što je rezultiralo i vrlo ranim početkom žetve, posebno u istočnim područjima.

Osim toga, jaka i dugotrajna suša u južnim i istočnim regijama u avgustu prouzrokovala je velike probleme snabdevanjem vode i to s vrlo negativnim uticajem na rod. Prognoze prinosa za sve letnje useve stoga su smanjene, posebno za kukuruz, ali i za suncokret i šećernu repu, jer su najvažnija područja za njih u regijama koje su najviše pogođene nepovoljnim vremenskim uslovima.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti