Zbog požara u Australiji, ove godine se očekuje rekordan porast globalnih emisija ugljen-dioksida

Foto-ilustracija: Unsplash (Tobias Seidl)

Prema nedavno objavljenom saopštenju Britanske meteorološke službe, požari koji su harali Australijom odraziće se i na porast emisija ugljen-dioksida na globalnom nivou tokom 2020. godine zbog posledičnog oslobađanja štetnih gasova, a procenjene godišnje koncentracije gasova sa efektom staklene bašte biće među najvećim otkako je pre 60 godina počelo njihovo merenje.

U poređenju sa 2019. godinom, predviđa se uspon nivoa ugljen-dioksida za 2,7 ppm (delova u milion).

Britanski meteorolozi prognoziraju da će temperatura takođe skočiti – i to za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na prosek u predindustrijskom razdoblju. Očekuju da će, ukoliko se trenutni tempo zagrevanja nastavi, zabrinjavajuće povećanje od 1,5 stepeni Celzijusa biti dostignuto kroz dve decenije.

Oko desetine porasta u ovoj godini pripisuje se toplijim i suvim vremenskim uslovima u toku kojih će biljke rasti sporije i upijati manje ugljenika što će učiniti verovatnoću da se odigraju katastrofe poput australijskih vatrenih stihija – višom.

Tokom požara u Australiji za sada je stradalo 12 miliona hektara zemljišta i ta prirodna nepogoda u ukupnom povećanju proizvodnje štetnih gasova imaće udeo od jedne petine, tvrde stručnjaci.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti