Zbog masovnog pomora pčela u Hrvatskoj proglašena elementarna nepogoda

Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u jednoj od hrvatskih županiji koja je zbog toga proglasila i elementarnu nepogodu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje celih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su otrovane.

„Najverojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protivpropisno prskalo. Ne možemo ni u koga upreti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke zemljišta, pčela, meda, ali i sa obližnjih njiva, policija je poslala u Centar za kriminalistička veštačenja „Ivan Vučetić“ i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i saznati šta je uzrok ovoj katastrofi“, rekao je za „Indeks“ Željko Trupković iz Udruženja pčelara „Agacija“.

„Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko hiljadu uništenih košnica“, rekao je Trupković.

Trupkovićeve pčele nisu nastradale, on je čistom srećom zatvorio svoje košnice, ali pčele mnogo njegovih kolega su nastradale.

Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica.

„Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela“, rekao je Friščić za Indeks.

Friščić veruje da je insekticid koji je pobio njegove pčele prskan po polju uljane repice koja se ne uzgaja za konzumaciju nego za seme.

Friščićev pčelinjak je uništen i trebaće mu godine da se oporavi. Već danima ovaj pčelar zakopava svoje pčele ni sam ne verujući šta ga je snašlo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti