Završetak pruge Novi Sad–Subotica do kraja naredne godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Silver Ringvee)

Radovi na pruzi Novi Sad-Subotica, koja je deonica međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte, idu brže od predviđenih rokova. Kineski izvođači čine sve kako bi pruga, koja je predviđena za brze vozove do 200 kilometara na čas, bila završena pre kraja 2024. godine.

Prema rečima Aleksandra Vučuća, predsednika Srbije, ova pruga je važna zbog razvoja severa zemlje i razvoja turizma na Paliću i Topoli, ali i daljeg razvoja Vrbasa, Lovćenca i drugih mesta koja se nalaze uz trasu pruge.

On je podsetio na to da su sve pruge u Srbiji izgrađene između 1884. i 1976. godine, kada je izgrađena poslednja pruga Beograd–Bar.

“Između 1976. i 2012, dakle 36 godina, nismo podigli nijednu prugu, a rekonstruisali smo u tom periodu 31 kilometar. Za ovih 10 godina smo izgradili 108,1 kilometar novih savremenih pruga, rekonstruisali 781,5 kilometara pruge i sada očekujemo da završimo novih 156 kilometara, a u planu imamo više od 2.026 kilometara izgradnje i rekonstrukcije pruga”, naglasio je Vučić, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

On je naveo da je to deo velikih planova za modernizaciju i izgradnju Srbije i za dovođenje investicija, u čemu će ovakve pruge značajno pomoći, kako bi nove fabrike nikle u različitim mestima Vojvodine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta ima veliki značaj ne samo za Srbiju, već i za povezivanje drugih regiona.

“Radovi napreduju i uverena sam da će kineski izvođači, koji imaju svetsku tehnologiju i iskustvo u izgradnji brze pruge, kvalitetno odraditi ovaj projekat i uz snažnu podršku srpskih partnera u skorijem vremenu uspešno završiti ove deonice”, poručila je Čen Bo.

Kineski izvođači naveli su da je pruga duga 108 kilometara i da ima 11 stanica, od kojih će neke biti rekonstruisane, dok će neke biti u potpunosti nove.

Ova deonica deo je globalne inicijative Kine „Pojas i put“ i inicirana je na samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine održanom 2016. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti