Završena četvrta konvencija Lideri održivog razvoja u Čačku

Nebojša Tomašević predstavnik kompanije MitecoU utorak 30. juna 2015. godine u Čačku održana je četvrta CEDEF konvencija Lideri održivog razvoja.

Predstavnik kompanije Miteco iz Kneževca gospodin Nebojša Tomašević izjavio je da se ova kompanija dugi niz godina bavi zbrinjavanjem hemijskog, farmaceutskog, istorijskog otpada, otpadnih ulja i maziva, PCB otpada. On je istakao da je u Čačku uspešno zbrinut PCB kontaminirani materijal, a da se u Gornjem Milanovcu, Užicu i Kragujevcu godinama unazad zbrinjava opasan, hemijski i industrijski otpad. Takođe je dodao da je u Kragujevcu u toku Projekat remedijacije zemljišta koje je zagađeno otpadnim PCB uljem.

U okviru konvencije rečeno je da kompanije imaju obavezu da uklone istorijski otpad, za šta je u 2015. godini Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine opredelilo sredstva u iznosu od 230 miliona dinara. Osim toga, bilo je reči i o ponovnom osnivanju Zelenog fonda, kao i o usaglašavanju zakonskog okvira u oblasti zaštite životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pokrovitelji konvencije su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine i Privredna komora Vojvodine.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti