Završen Treći Dunavski Biznis Forum

dunavski biznis forum 14

Treći po redu Dunavski Biznis Forum počeo je u ponedeljak 27. oktobra ove nedelje, a drugog dana goruma govorilo se o razvoju Dunavske regije i saradnji u regionu.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede gospodin prof. dr Drago Cvijanović na sednici „Regionalna saradnja u agrobiznisu“ istakao je da se mora pratiti razvoj Evropske unije i kada je reč o poljoprivredi. Prema njegovim rečima potrebno je iskoristiti iskustva iz regiona i unaprediti potencijale ruralnog turizma, ali koristiti i savremenu tehnologiju.

Generalni direktor rumunske Luke Konstanca gospodin Valeriu Nicolae Jonesku na panelu „Dunav i intermodalni transport“ izjavio je da je Lukom Konstanca prošle godine prošlo oko 55 miliona tona tereta.

Rukovodilac Centra za obuku Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije gospodin Nebojša Jevtić govorio je o tome da intermodalni transport podrazumeva efikasniju upotrebu energenata, optimizaciju prevoza robe i putnika i smanjenje troškova prevoza.

Drugog dana foruma predstavljene su i neke od najuspešnijih žena u biznisu.

Završnog dana foruma održana je plenarna sednica „Razvoj društva znanja“ na kojoj je rektor Univerziteta u Novom Sadu gospodin prof. dr Miroslav Vesković izjavio da je vrlo bitno to što je Srbija izabrana za koordinatora svih 14 zemalja dunavskog regiona. On je istakao i da se mora povećati stepen konkurentnosti privrede Dunavske regije. Na ovoj sednici je rečeno i da će kompanije postati novo jezgro razvoja, a istaknut je i značaj nauke.

Održan je i panel „Nove tehnologije, inovativnost i kreativnost – nova radna mesta“ na kojem su između ostalog govorili i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Instituta Mihailo Pupin, Tehnološko-metalurškog fakulteta, Tehnološkog parka u Zagrebu, kao i studenti Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta u Valjevu i fakulteta „Singidunum“.

Podsetimo, prvog dana Dunavskog Biznis Foruma šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport uručio je devet nagrada „Dunavski cvet“ za najveći doprinos u sprovođenju Dunavske strategije. Osim toga uručeno je i šest priznanja „Dunavski kapetan“.

Dunavski Biznis Forum organizuje Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) već treću godinu; prisutno je oko 800 učesnika, i to predstavnika energetskog sektora, agrobiznisa, transporta, predstavnika regulatornih tela i kompanija, kao i veliki broj stručnjaka.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti