BEES 2014 krajem novembra u Beogradu

energetska efikasnost

U Sava centru u Beogradu 20. novembra ove godine biće održana druga po redu konferencija Biznis energetske efikasnosti u Srbiji (BEES). Cilj ove konferencije je uspostavljanje saradnje između kompanija i lokalnih samouprava kako bi se kroz javna privatna partnerstva realizovali projekti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

U okviru konferencije BEES 2014 biće održan panel posvećen finansiranju projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz javno-privatna partnerstva čiji će moderator biti predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Durković. U okviru panela biće reči o regulativama i rizicima iz ove oblasti, ali će biti predstavljena i iskustva Evropske unije u finansiranju ovakvih projekata.

Na panelu „Efikasno koršćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplotne i električne energije“ jedna od glavnih tema će biti kako da bude povećan udeo bioenergije iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije. Osim toga, govoriće se i o modelima finansiranja OIE projekata, izgradnji malih hidroelektrana i solarnih sistema. Biće predstavljeni i međunarodni standardi i sistemski pristup u povećanju energetske efikasnosti.

U okviru panela koji će se baviti povećanjem energetske efikasnosti kroz sanaciju energetskih izvora, distributivne mreže, javnih i stambenih zgrada i rekonstrukciju javne rasvete biće predstavljeni biznis modeli za realizaciju ovakvih projekata u lokalnim samoupravama. Takođe će biti reči o ESCO modelu, modelu javno-privatnog partnerstva i primeni novih tehnologija.

Biće održana i B2B prezentacija projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije lokalnih samouprava.

Konferenciju BEES 2014 organizuje Mas Media International uz podršku Kraljevine Holandije, a očekuje se preko 400 učesnika i to predstavnika međunarodnih finansijskih institucija i organizacija, domaćih i stranih kompanija, lokalnih samouprava i predstavnika ministarstava.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti