Završen projekat o transparentnom upravljanju prirodnim resursima u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Zadruga Eko Pan u partnerstvu sa zadrugama Žmergo i Zelena akcija i u saradnji sa brojnim jedinicama lokalne samouprave, Pravnim fakultetom u Rijeci i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, od novembra 2015. godine realizovala je projekat „Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima“.

Projekat se realizovao u tri županije: Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj, a imao je za cilj podstaći na dugotrajna partnerstva i saradnje, primarno na nivou civilnog i javnog sektora, kako bi se osigurala efikasna, sistemska i transparentna zaštita okoline i prirode.

Tokom dve godine trajanja projekta sprovedeno je niz aktivnosti, a jedna od prvih bilo je istraživanje javnog mnjenja o učestvovanju javnosti u upravljanju prirodnim resursima. Rezultati su značajno odredili dalje projektne aktivnosti, pa je tako u oktobru 2016. godine u Karlovcu održan dvodnevni seminar o značaju učestvovanja javnosti u upravljanju prirodnim resursima, dok su u prvoj polovini ove godine održani seminar i radionice za studente prava, biologije, turizma i zaštite okoline sa ciljem podizanja nivoa znanja i motivacije studenata u području aktivizma i prava okoline.

Održane su i konferencije o upravljanju otpadom, ekološkom turizmu, zaštiti reka i upravljanju prirodnim resursima, a završetak projekta obeležen je štampanjem brošure „Pravni alati u rešavanju problema u okolini“.

izvor: zelena-akcija.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti