Park prirode „Jegrička” postaje predeo izuzetnih odlika

Foto: upoznajsrbiju.co.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je obaveštenje o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II kategorije, kao Park prirode „Jegrička”.

Područje pod zaštitom nalazi se u južnoj Bačkoj uz rečicu Jegrička, vodotok koji se pruža više od šezdeset kilometara u pravcu istok-zapad – polazi od Malog bačkog kanala kod Despotova, a uliva se u Tisu kod Žablja. Zaštićenim područjem obuhvaćeno je ukupno 1.193,19 ha teritorije opština Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj. Prema strukturi površina katastarskih opština po vlasništvu, u državnoj svojini je 99,87 odsto, a u privatnoj 0,13 odsto površina. Na prostoru PP „Jegrička” uspostavljeni su režimi zaštite II i III stepena, a oko njegovih granica zaštitna zona površine 5.701,60 ha.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja PP „Jegrička” se svrstava u II kategoriju – pokrajinskog/regionalnog, odnosno velikog značaja.

Prema Uredbi o ekološkoj mreži, područje PP „Jegrička” je ekološki značajno područje Republike Srbije pod rednim br. 10 – „Jegrička”, identifikovano kao međunarodno i nacionalno značajno područje za ptice (RS004IBA) i međunarodno značajno područje za biljke (IPA).

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je dana 9. aprila 2013. godine, kada je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dostavio studiju zaštite Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu AP Vojvodine.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti