Završen deseti studentski ekološki kamp posvećen Dunavu

Foto: zzps.rs

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovao je u realizaciji programa studentskog Eko kampa „Sačuvajmo Dunav“, koji je održan u periodu od 16. do 25. jula 2017. godine u Specijalnom rezervatu prirode „Veliko Ratno ostrvo“ u Beogradu. Inicijativa za održavanje studentskog ekološkog kampa pokrenuta je 2007. godine u okviru kampanje za proslavu međunarodnog Dana Dunava koji se u celoj Evropi slavi 29. juna.

Studentski eko kamp koji je organizovan po deseti put, predstavljao je priliku za 25 studenata sa različitih fakulteta, da kroz stručna predavanja, praktičan rad na studiji slučaja i zabavni program, upoznaju prirodno okruženje u kome borave, različite aspekte zaštite životne sredine i načine na koje svako može doprineti lepšem i čistijem Dunavu, kao i potencijalnom razvoju turizma na slivu.

Održana predavanja na kampu predstavljala su stručnu osnovu za izradu individualnih studija slučaja na temu Veliko Ratno ostrvo, uključivanje u radionice i rad na terenu. Najbolji rad studije slučaja na Kampu nagrađen je od strane organizatora.

Petog dana kampa – 20. jula 2017. godine, studentima su predstavnici Zavoda održali predavanje i radionicu na temu „Principi zaštite prirode“. Program koji je realizovao Zavod, otvorio je dr Nenad Sekulić, načelnik Odeljenja za biodiverzitet i ekološke mreže i u pozdravnoj reči ukazao na značaj zaštite i upravljanja područjima i staništima vrsta. U uvodnom izlaganju dr Dušan Mijović je učesnicima kampa na primeru Predela izuzetnih odlika „Veliko Ratno ostrvo“, objasnio principe, koncept, režime i mere zaštite u zaštićenom području. Saznanja koja su stekli u uvodnom izlaganju, studenti su imali priliku da primene tokom radionice koju je vodila Nataša Panić, rukovodilac Grupe za obrazovno-izdavačku delatnost i komunikaciju i daju svoje definicije upravljanja zaštićenim područjem koristeći asocijacije koje su imali na ovu temu. U realizaciji programa Zavoda učestvovao je i stručni saradnik Srđan Marinčić, paleotolog.

Kamp „Sačuvajmo Dunav“, održan je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičke direkcije za vode, u saradnji sa GIZ – Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Coca-Cola Sistema, u saradnji sa Gradom Beogradom, JKP „Zelenilo Beograd“, Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“, Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, Mladim istraživačima Srbije i Svetskim fondom za zaštitu prirode (WWF).

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti