Završen 8. Tesla global forum

Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

Zbog pandemije koronavirusa, Tesla global forum u Novom Sadu, održan je u kraćem  izdanju i nešto drugačijem ambijentu.

Ipak, onu glavnu misiju da sledi dobar Teslin put i tradiciju nije izgubio.

„Tu smo da na Teslinom tragu baštinimo duhovne vrednosti, povezujemo ljude, otkrivamo i borimo se za svet kakav bi Tesla voleo“, kaže Miša Đurković sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Drago mu je da je i ove godine bilo studenata, posebno sa Kosova i Metohije, koji su mogli da čuju ono što na svojim fakultetima neće čuti  i da tu misao nose dalje. Đurković je posebno govorio o novim tehnologijama u svetlu pandemije kronavirusa, s kojim se već pola godine bori čitava planeta. Založio se za ono što je  bila i Teslina misija, a to je da nauka i tehnologije moraju biti u službi čoveka, a ne njegovi neprijatelji.

Profesor Dušan Proroković sa beogradskog Fakulteta za diplomatiju i bezbednost redvno dolazi u Novi Sad na Tesla global forum: „Ovde mogu da razmenjujem  ideje imišljenja sa kolegama i mladim ljudima, a posebno da polemišem što je retkost u Srbiji“, kaže Proroković.

Govorio je o geopolitičkim temama, posebno o Kosovu, kako kaže „najvećem geopolitičkom žarištu u Evropi“. Vašingtonski sporazum nametnuo se kao tema broj jedan, a Proroković kaže da ga sada zanima kakve će biti reakcije Brisela, Moskve i Pekinga.

Za istoričara i političkog analitičara Sašu Adamovića nijedan sporazum nije idealan.

„Najzadovoljniji može da bude američki predsednik Donald Tramp, koji je u predizbornoj kampanji sebi prepisao još jedan spoljnopolitički poen. Potom sledi Izrael. Za Beograd je dobro to što je uspeo da iz sporazuma izbaci tačku o priznanju Kosova i što je  dobio podršku za mini Šengen. Najviše mogu da žale političari iz Prištine jer se vraćaju bez priznanja“, naveo je Saša Adamović.

Prvi deo Tesla global foruma je završen. Idejni tvorac festivala Goran Marić, drugi deo festivala najavljuje za oktobar. Tada će biti uručene i tradicionalne nagrade „Bela golubica“, a očekuje se i dolazak poštovaoca Nikole Tesle  iz Crne Gore, Republike Srpske, Severne Makedonije i daleke Australije.

Izvor: Tesla global forum

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti