Zašto Kanada vraća pande Kini?

Zoološki vrt u kanadskom gradu Kalgariju će vratiti dve velike pande pozajmljene od Kine zbog teškoća u dopremanju njihove hrane – bambusa usled drastično smanjenog avio-prevoza u jeku pandemije koronavirusa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jay Wennington)

Pande Er Šun i Da Mao stigle su u Kalgari 2018. posle provedenih pet godina u Zoološkom vrtu u Torontu, i trebalo je tu da ostanu do 2023. godine.

Predsednik zoo vrta Kleman Lantije rekao je ove nedelje da su mesecima pokušavali da prevaziđu prepreke u prevozu i nabavci svežeg bambusa i da su odlučili da je najbolje za životinje da budu u Kini, gde njihove osnovne hrane ima u izobilju.

„Radi se o životinjama. Na kraju ne možemo da se pravimo da brinemo za životinje ako ne donosimo te teške odluke. Mislimo da je najbolje i najbezbednije mesto za Er Šun i Da Mao u ovim izazovnim vremenima bez presedana da budu tamo gde bambusa ima puno i gde je lako dostupan“, rekao je Lantije.

Kako je rekao, svake nedelje ili svakih deset dana nailazili su na sve više problema oko prevoza bambusa do Kalgarija i dodao da je taj rizik neprihvatljiv i da ne mogu da ga dozvole da rizikuju zdravlje i dobrobit panda.

Svež bambus predstavlja 99 odsto dijete pandi. Svaka odrasla panda sažvaće po 40 kilograma bambusa dnevno.

Lantije je rekao da je ova vest izazvala mali šok u kineskoj vladi. U drugim mestima gde se izlažu pande kao što su Francuska, Španija i delovi Azije bambus može lokalno da se gaji.

On je rekao da su pande bile među navećim atrakcijama zoo vrta u Kalgariju, ali da odluka o njihovom vraćanju nema veze sa poslovanjem, već se radi o dobrobiti životinja.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti