Zašto je u planu zabrana elektronskih cigareta u Americi?

Foto-ilustracija: Unsplash (Bastien Hervé)

Iako su veoma popularne, pokazuje se da elektronske cigarete možda nisu tako zdrava alternativa za obične cigarete, odnosno način ostavljanja pušenja, u koju svrhu ih mnogi koriste.

Mešavina  nikotina, vode i ukusa iz elektronske cigarete za mnoge je zadovoljavajuć izbor, ali su se pokazale kao izuzetno opasne. Oko 450 ljudi je zbog njih završilo u bolnici, a ustanovljeno je najmanje šest preminulih.

Iz tog razloga je ova tema postala veoma aktuelna u Americi.

Prema nekim ranijim istraživanjima, u Americi ima preko 10 miliona elektronskih cigareta, a čak polovina korisnika mlađa je od 35 godina. Najviše korisnika je uzrasta od 18 do 24 godina i oni su već osetili posledice po svoje zdravlje.

Osamnaestogodišnja Amerikanka Sime Herman govorila je o svom slučaju nakon što se probudila iz kome. Kod nje je počelo sa upalom pluća, a zatim su joj pluća potpuno otkazala.

Najčešći simptomi svih pacijenata koji su imali zdravstvene probleme zbog konzumiranja elektronskih cigareta jesu: upala pluća, kašalj, povišena temperatura, nesvestica, disajni problemi, kao i otkazivanje pluća.

Oboleli su koristili elektronske cigarete različitih brendova.

Uprava za hranu i lekove (FDA) počela je sa ispitivanjima uzroka problema. Mnogi su sumnjali da uzrok problema leži u vitaminu E, mada ga FDA ne pominje u tom svojstvu, ističući mogućnost da problem leži u drugim hemikalijama.

U planu je da se u narednih nekoliko nedelja elektronske cigarete povuku sa tržišta.

Američko medicinsko udruženje uputilo je apel građanima da izbegavaju upotrebu elektronskih cigareta.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti