Spoj ovčarstva i proizvodnje čiste energije u Kladovu (VIDEO)

Prateći put vina, preduzeće Solaris Energy se 2013. godine obrelo u selu Velesnica kod Kladova gde je izgradilo jednu od prvih solarnih elektrana u Srbiji instalisane snage 1 MW. Dobar rod i slatkoća grožđa zahtevaju isti preduslov kao i efikasnost solarnih panela – sunce, pa upravo Negotinska krajina, podneblje s najvećim brojem sunčanih dana u godini u našoj zemlji, predstavlja logično opredeljenje i za vinare i za proizvođače čiste energije.

Foto: Solaris Energy

S obzirom na to da se izbor lokacije pokazao ispravnim, Solaris Energy je naredne godine proširio sunčane kapacitete još jednom elektranom jednake instalisane snage. Inspirisan primerom svetskih kolega, ove godine je odlučio da, kao jedan od začetnika energetske tranzicije u Srbiji, dodatno „ozeleni“ svoju prozvodnju – i to zahvaljujući ovcama.

Solaris Energy je prvo preduzeće u našoj zemlji koje je donelo odluku da, pomoću ovčarstva, smanji upotrebu fosilnih goriva neophodnih za košenje trave na parceli na kojoj proizvodi energiju iz obnovljivih izvora i da, na taj način, poveća svoj doprinos niskougljeničnoj budućnosti Srbije.

„Naš solarni park u Kladovu je prethodnih godina redovno održavan. Uvideli smo da su za brigu o 12,5 hektara zemljišta potrebni izuzetan napor i veliki utrošak goriva, a pogotovo je problematično voditi računa o 4,5 hektara na koje su postavljeni solarni paneli za dva bloka elektrane. Očekujemo da će stado od trideset ovaca već nakon Nove godine brojati više od sedamdeset članova i da će uspešno ‘kositi’ travu ispod panela“, objašnjava Miloš Kostić, direktor Solaris Energy, za naš portal.

Ovce su se već pridružile dvojici inženjera, Nikoli Markoviću i Daliboru Radukanoviću, koji vode računa o postrojenju, i neobičnom, ali nimalo naivnom, obezbeđenju solarnog parka – psima Pufni i Duni.

Poljoprivredno-energetska praksa nije novina na globalnom nivou, ali jeste na našem prostoru. Pogledajte kako se novopečeni stanovnici Velesnice snalaze u svojoj novoj ulozi!

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti