Zaštitari i ribolovci zajedno čuvaju riblji fond Skadarskog jezera

U cilju očuvanja i efikasnije zaštite riba i drugih vodenih organizama u NP Skadarsko jezero, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sklopilo je Sporazum o saradnji sa NVO „Grupom za zaštitu šarana“ iz Podgorice.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

„Vidljivo je da zajedničke aktivnosti najznačajnijih subjekata uključenih u zaštitu akvatorijuma – počev od Službe zaštite NP Skadarsko jezero, Granično-pomorske policije, nadležnih inspekcijskih organa, te sportsko-ribolovnih udruženja i volontera, efikasnije doprinose ukupnim aktivnostima u cilju zaštite ribljeg fonda i suzbijanja svih oblika nelegalnih aktivnosti.

Zbog toga je od velikog značaja potpisivanje Sporazuma o saradnji sa NVO „Grupom za zaštitu šarana‟ i volonterima koji će zajedno sa nadzornicima Službe zaštite NP Skadarsko jezero kontrolisati prostor akvatorijuma u cilju sprečavanja nezakonitih radnji, a takođe su u planu i intenzivnije aktivnosti u cilju zaštite ribljeg fonda u periodu ribolovnog zabrana koji počinje od 15. marta,“ informisao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

„Ujedno je prilika da pozovemo i sve druge sportsko-ribolovne klubove i udruženja da se priključe NP Skadarsko jezero u sprovođenju zajedničkih aktivnosti koje će doprinositi efikasnijoj zaštiti najznačajnijh prirodnih vrijednosti ovog zaštićenog prostora,‟ zaključio je Klica.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti