Zasađeno 200 sadnica na Hidročvoru Mali Stapar

Foto: Vode Vojvodine

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, u saradnji sa lokalnim ekološkim udruženjima i pojedincima, zasadilo je oko 200 sadnica jasena, javora i ukrasne vrbe na Hidročvoru Mali Stapar.

JVP „Vode Vojvodine“ je sem jednog broja sadnica obezbedilo i mehanizaciju za kopanje i zatrpavanje rupa, dok su ostatak zasađenih stabala obezbedili ekolozi.

Sve sadnice su posađene u neposrednoj blizini objekta ili uz obale kanala u Malom Staparu, dok je prošle godine ta deonica Velikog bačkog kanala izmuljena i potpuno sređena. Zahvaljujući ovim radovima omiljeno izletište mnogih lokalaca i drugih ljubitelja prirode je sada još atraktivnije i lepše.

Foto: Vode Vojvodine

Pošumljavanje obala velikih reka, ali i kanalske mreže na području Vojvodine je stalna aktivnost stručnih službi JVP „Vode Vojvodine“.

Godišnjim planom za 2019. godinu je predviđeno pošumljavanje 190 hektara zemljišta, od čega se 100 hektara odnosi na obale kanalske mreže, a ostatak na zaštitne šume na nasipima velikih reka. Ovaj posao se na obalama kanala na području Sombora, Odžaka i Novog Sada privodi kraju, dok pošumljavanje kraj Dunava, Tise i Save u velikoj meri zavisi od vodostaja, te je do sad pošumljeno oko 20 ha. Radovi traju u periodu mirovanja vegetacije, od kasne jeseni do ranog proleća, što znači da će plan biti ispunjen početkom 2020. godine.

Izvor: Vode Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti