Zaposlenost u energetici raste, najviše u sektoru čiste energije

Foto-ilustracija: Pixabay (PIRO4D)

Globalna zaposlenost u energetskom sektoru oporavila se od poremećaja nastalih usled Covid-a i porasla je iznad nivoa koji je bio pre pandemije, a najveće povećanje beleži se u sektoru čiste energije, navodi se u novom izvještaju IEA.

U energetskom sektoru zaposleno je preko 65 miliona ljudi, odnosno oko 2 odsto ukupne radne snage u svim delatnostima. Sa druge strane, sektor nafte i gasa je doživeo neke od najvećih padova zaposlenosti na početku pandemije i tek treba da se u potpunosti oporavi.

Sa nedavnim povratkom, sektor čiste energije premašio je 50 odsto udela u ukupnoj energetskoj zaposlenosti, sa skoro dve trećine radnika uključenih u izgradnju novih projekata i proizvodnju čistih energetskih tehnologija. Istovremeno, sektor nafte i gasa takođe doživljava porast zapošljavanja, sa novim projektima u razvoju, posebno novom infrastrukturom za tečni prirodni gas.

Predviđeno je da energetski sektor u 2022. godini doživi najbrži rast zaposlenosti u poslednjih nekoliko godina, međutim visoki ulazni troškovi i inflatorni pritisci doprinose izazovima zapošljavanja i lancu snabdevanja koji su već prisutni u nekim regionima i podsektorima, kao što su solarna energija, vetar, nafta i gas. Reakcije politike na pandemiju i rusku invaziju na Ukrajinu, uključujući američki Zakon o smanjenju inflacije, nastaviće da doprinose potražnji za novim zapošljavanjem i promeni statusa kvo globalnih lanaca snabdevanja energijom.

Više od polovine zaposlenih u energetici je u azijsko-pacifičkom regionu. Ovo odražava brzo rastuću energetsku infrastrukturu u regionu i pristup jeftinijoj radnoj snazi, što je omogućilo pojavu proizvodnih centara koji služe i lokalnim i izvoznim tržištima, posebno za solarna, električna vozila i baterije. Samo Kina čini 30 odsto globalne energetske radne snage.

U svim scenarijima IEA, zaposlenost u sektoru čiste energije će rasti, nadmašujući pad radnih mesta u sektoru fosilnih goriva. U scenariju neto nulte emisije do 2050. godine, 14 miliona novih radnih mesta u čistoj energiji se otvara do 2030. godine, dok još 16 miliona radnika prelazi na nove poslove vezane za čistu energiju.

„Zemlje širom sveta reaguju na trenutnu krizu nastojeći da ubrzaju rast domaće industrije čiste energije. Regioni koji naprave ovaj potez će imati ogroman rast broja radnih mesta’’, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

„Ova prilika zahteva kvalifikovane radnike. Vlade, kompanije, predstavnici radnika i prosvetni radnici moraju da se udruže kako bi razvili programe i akreditacije potrebne za kultivisanje ove radne snage i osigurali da stvorena radna mesta budu kvalitetna radna mesta koja mogu privući raznovrsnu radnu snagu”, dodaje on.

Izvor: IEA

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti