Zahvaljujući CSOnnect programu OCD iz Srbije posetile Brisel

 

Foto: CSOnnectSrbija
Foto: CSOnnectSrbija

Predstavnici 22 organizacije civilnog društva iz Srbije nedavno su posetili su Brisel a to studijsko putovanje realizovano je u sklopu Programa podrške civilnom društvu u Srbiji- CSOnnect, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), kancelarija u Srbiji, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju- Sida.

Tokom ove posete, predstavnici organizacija iz Srbije imali su priliku da posete najznačajnije institucije i međunarodne organizacije bazirane u Briselu, a koje se na različite načine bave pitanjima vezanim za zaštitu životne sredine ili procesom evropskih integracija Srbije.

Uvodno predavanje na temu efikasne komunikacije između organizacija civilnog društva i institucija Evropske unije održao je Zdravko Ilić, predstavnik Privredne komore Srbije u Briselu.

Nekoliko sastanaka je održano sa predstavnicima Evropske komisije, u Generalnim direktoratima za životnu sredinu i klimu, gde su učesnici studijske posete imali priliku da čuju najnovije informacije u vezi sa politikama EU u ovim oblastima, ali i da direktno razgovaraju sa zaposlenima u ovim institucijama koji se bave EU integracijama naše zemlje u vezi sa pregovaračkim poglavljem 27.

Organizacije iz Srbije posetile su i briselski parlament, gde su se sastali sa Evelyne Huytebroeck, parlamentarkom, bivšom ministarkom za zaštitu životne sredine i članicom Evropske partije zelenih, koja u trenutnom sazivu parlamenta vrši funkciju savetnika za šumarstvo.

Ona je predstavila dostignuća u oblasti zaštite životne sredine Briselskog regiona. Grupa je takođe posetila i Brussels Environment, instituciju u čijoj je nadležnosti implementacija politika vezanih za zaštitu životne sredine i energetiku u Briselskom regionu.

Barbara Dewulf, zamenica generalnog direktora, prezentovala je rad ove institucije, i predstavila pasivnu zgradu u kojoj je smeštena. Zgrada je otvorena za javnost sa ciljem da građanima približi filozofiju održivog života i upravljanja resursima koja se neguje u ovoj instituciji.

Grupa je bila u prilici i da poseti Misiju Republike Srbije pri Evropskoj uniji. Učesnike je pozdravila ambasadorka Ana Hrustanović, a zatim je razgovor nastavljen sa Snežanom Knežević, koja je zadužena za pitanja zaštite životne sredine i energetike, i koja koordinira komunikaciju između EU institucija i Vlade Republike Srbije u vezi sa ovim temama.
Konačno, učesici su imali priliku da posete i veći broj nevladinih i međunarodnih organizacija baziranih u Briselu, sa kojima su razgovarali o njihovom radu, ali i razmatrali mogućnosti za ostvarivanje saradnje u budućnosti: Climate Action Network (CAN) Europe, Health & Environment Alliance – HEAL, Green Peace, Birdlife International, European Environmental Bureau (EEB), The Nature Conservancy i Client Earth.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti