Zahvaljujući aplikaciji Kasper uklonjeno 107 nelegalnih deponija u Podgorici

Foto: Glavni grad Podgorica

Aplikacija Kasper (Kolektivna aplikacija za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada) za Android i iOS uređaje, pružila je građanima mogućnost da prijavljuju nelegalno odložen otpad na teritoriji Podgorice.

Aplikacija je lansirana početkom marta što je bio veliki iskorak ka sistemskom i inovativnom rešavanju problema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.

Do sada je putem aplikacije pristiglo 138 prijava od kojih su trenutno samo 4 nerealizovane. Takođe, jedan broj prijava nije realizovan jer nije u njihovoj nadležnosti – 15 prijava se odnosi na lokacije koje se ne nalaze na teritoriji Glavnog grada dok se 12 prijava odnosi na lokacije koje se nalaze na privatnim posedima.

Projekat su realizovala privredna društva „Čistoća“ i „Deponija“ Podgorica, u partnerstvu sa kompanijama „Amplitudo“ i Crnogorski Telekom, a ulaganjem dijela finansijskih sredstava podržan je i od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Podsećaju da je aplikacija besplatna i dostupna na Google Play i App store platformama, a osmišljena je tako da korisnik nakon registracije na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu, uz osnovne informacije, šalje nadležnim službama.

Cilj je da aplikacija unapredi efikasnost gradskih službi u oblasti upravljanja otpadom i otvori mogućnost kvalitetnije i efikasnije komunikacije sa građanima na polju unapređenja stanja životne sredine u ovoj oblasti.

Aplikacija će u značajnoj meri doprineti procesu upravljanja otpadom, a istovremeno omogućiti građanima da na jednostavan način daju doprinos zaštiti životne sredine.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti