Zabrinjavajuća kontradikcija – U svetu istovremeno raste i broj gladnih i broj gojaznih

Već treću godinu zaredom na globalnom nivou raste broj ljudi koji nemaju dovoljno hrane. Pretprošle godine, on je iznosio 811 miliona, a prošle 9,2 miliona više. To podriva napore čovečanstva da ostvari jedan od ciljeva održivog razvoja, cilj promocije dostupnosti hrane i iskorenjivanja gladi i svih oblika pothranjenosti do 2030. godine, otkriva najnoviji godišnji izveštaj.

Foto-ilustracija: Unsplash (Hanna Morris)

S druge strane, u svim delovima planete je istovremeno i sve više osoba prekomerne težine, a pogotovo među stanovništvom školskog uzrasta i odraslima. Istraživači su došli do nalaza da je 40 miliona mlađih od pet godina, kao i 338 miliona starije dece i tinejdžera, gojazno. Više od 670 miliona odraslih takođe ima višak kilograma izazvane nezdravom ishranom.

Izveštaj su zajedničkim snagama izradili Svetska zdravstvena organizacija, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, Dečji fond Ujedinjenih nacija i Svetski program za hranu. Njihovi rukovodeći kadrovi su se složili da akcije za rešavanje uznemiravajuće pojave treba da budu odlučnije, na samo po obimu, već i kada je reč o multisektorskoj saradnji.

Rizik od nedostupnosti hrane češće pogađa žene nego muškarce na svim kontinentima, a jaz je najosetniji u Južnoj Americi. Najviši nivo gladi trpi Afrika.

Rast se beleži u mnogim državama u kojima se napredak ekonomskog sektora odigrava sporo, posebno u onima sa srednjim dohotkom i onima koje se u velikoj meri oslanjaju na međunarodno tržište primarnih dobara.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti