Na Svetski dan tigrova brojimo ih manje od 4000

Foto: Pixbay

Iako su mnogima tigrovi moćne životinje, oni se danas ubrajaju u ugroženu vrstu. Smatra se da je u svetu ostalo u divljini svega 3.890 tigrova, i da je njihova populacija opala za 97 odsto u poslednjih sto godina.

Današnji Svetski dan tigra, 29. jul obeležava se od 2010. godine sa ciljem da se podigne svest o očuvanju tigrova i promoviše globalni sistem za zaštitu prirodnih staništa tigrova.

Te godine na Samitu u Sankt Petersburgu, koji je inicirala Svetska fondacija za prirodu (WWF), lideri 13 zemalja u kojima i dalje žive tigrovi  (Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Indonezija, Laos, Malezija, Mjamnar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam), obavezali su se na „Tx2 cilj“, odnosno da udvostruče broj tigrova do 2022. godine. Za ovih devet godina u kampanju su se uključile mnoge organizacije, vlade, lokalne zajednice, kompanije, aktivisti, ali i poznate ličnosti kako bi doprineli podizanju svesti i doniranju sredstava za zaštitu tigrova.

Indija, recimo svake četiri godine evidentira divlje tigrove, pa je tako zabeležen porast sa 1.411 u 2006. godini na 2.226 u 2014.

Otvarajući juče konferenciju povodom Svetskog dana tigra malezijski ministar Xavier Jayakumar naveo da bi u narednih pet godina broj  malezijskog tigra premašio 500

Međutim, ono na šta zaštitnici tigrova i WWF redovno ukazuju je krivolov , koji je danas najveća pretnja po tigrove u prirodi. Ilegalna trgovina životinjama je četvrta najveća ilegalna trgovina na svetu posle droge, trgovine ljudima i falsifikovanja.

Statistika TRAFFIC-a, mreže koja prati trgovinu divljim životinjama i biljkama, pokazuje da je najmanje 1.590 tigrova uhvaćeno u periodu od januara 2000. do aprila 2014. godine. To je u proseku dva tigra nedeljno, međutim stvaran nivo krivolova je najverovatnije znatno viši. Postoji bojazan da zemlje koje ne rade monitoring tigrova imaju visoku stopu krivolova, a da toga nisu ni svesne.

Prema pisanju medija, prethodne nedelje 40 meštana sela na severu Indije pretuklo je ženskog tigra na smrt. Tigar je napao njihovo selo i povredio najmanje devet meštana, zbog čega su oni rešili da se osvete. Sve se to desilo u rezervatu za tigrove, koji je na nekih 240 kilometara od grada Laknau na severu Indije. Oni su navodno životinju uhvatili u klopku, pa su je pretukli na smrt.

Kako je saopštio policijski inspektor Pooranpur Keshav Kumar Tivari četiri osobe su uhapšene, a 31 je dobila prijavu od strane lokalnog šumarskog odeljenja. U ovoj zemlji za ubistvo tigra sledi zatvor.

Izvor: Danas

 Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti