Za šest meseci na mrežu priključeno ukupno 5 MW solarnih elektrana kupaca-proizvođača, podneti zahtevi za više od 100 MW

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill-Mead)

U prethodnih šest meseci ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su postavili kupci-proizvođači prešao je pet megavata. Do ovakvog rezultata došlo je zahvaljujući pojednostavljenoj proceduri za postavljanje solarnih panela i prepoznavanju koristi koje građanima ali i privredi donosi institut kupca-proizvođača, koji je uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Pre donošenja Zakona o korišćenju OIE 2021. godine, ukupna instalisana snaga solarnih elektrana iznosila je 11 MW, a tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 MW, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.

U postupku obrade zahteva kod “Elektrodistribucije Srbije” je oko 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 MW, a 5 MW elektrana su već na mreži.

Nakon što investicije fizičkih i pravnih lica koja su u prostupku dobijanja statusa kupca-proizvođača budu realizovana može se očekivati da dođe do značajnog povećanja kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za kratak vremeni period, što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti.

Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvođača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti