Za šest godina, istopio se komad Antarktika veličine Londona

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu, iz Ujedinjenog Kraljevstva, objavili su da se, usled toplih okeanskih voda u kojima pluta, led na Antarktiku topi. U periodu od 2010. do 2016. godine, Severni okean otopio je oko hiljadu i po kvadratnih kilometara ovog kontinenta. To je površina engleskog regiona Širi London, koji predstavlja najveću urbanu zonu u Evropskoj uniji.

Nestajanje leda nesagledivo je ljudskim okom jer se dešava ispod nivoa okeana i stoga su nalazi engleskih naučnika vrlo značajni. Tim je kreirao i mapu na kojoj je prikazano pomeranje „linije uzemljenja“ antarktičkog kontinenta. Na osam od šezdeset pet najvećih glečera Antarktika Englezi su uočili su njeno preterano odstupanje.

Tempo topljenja velikih ledenih masa od poslednjeg ledenog doba iznosi približno 25 metara godišnje, međutim, „linija uzemljenja“ povlači se 5 puta većom brzinom, tvrde autori izveštaja. Iako je većim delom stabilna, 3,3 istočnih i 21,7 odsto zapadnih granica kontinenta je pod pretnjom iščezavanja, zajedno sa 9,5 odsto poluostrva.

Ova studija mogla bi da bude manifest budućeg porasta mora. Promene impliciraju da će doprinos Antarktika povećanju uskoro potencijalno da nadmaši doprinos Grenlanda.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti