Za informacije o kvalitetu vazduha, pogledajte „letećeg kita“

Svet je, iz boga pitaj kog razloga, opsednut letećim kitovima koji se odnedavno mogu videti u brojnim umetničkim ostvarenjima. Moje kopanje po internetu ne bih li došla do bilo kakvog smislenog objašnjenja ovog fenomena nije dalo naročite rezultate, ali svi ćemo se složiti da prizor gorostasa, koji jezdi oblacima i presijava se na suncu, izgleda prilično kul.

Da li je Valeri Koršunov, umetnik iz Ukrajine, takođe potpao pod uticaj ovog globalnog trenda ili je pak bio podstaknut činjenicom da su najveći sisari na planeti kritično ugroženi usled prekomernog izlovljavanja i zagađenja, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim.

Ono što pouznado znam jeste da je Koršunov tvorac najveće skulpture od recikliranih materijala u Ukrajini. I to nije sve – ova skulptura bojama „komunicira“ sa građanima Kijeva pružajući im dragocene informacije o kvalitetu vazduha.

Impozantna skulptura, dugačka 12 metara i teška gotovo tonu, smeštena je u srcu kijevskog parka, a njene boje variraju u zavisnosti od informacija o aerozagađenju koje dobija od gradskog sistema za praćenje stanja životne sredine.

Kit je sačinjen od 700 plastičnih trouglića koji su nastali kao rezultat šestomesečnog sakupljanja plastičnog otpada iz reka i parkova. U ovaj projekat bili su uključeni učenici iz 25 kijevskih škola koji su vredno prikupljali plastiku čak i tokom karantina.

Iako je ova originalna skulptura naišla na masovno oduševljenje što zbog atraktivnih boja „letećeg kita“, što zbog efektnog skretanja pažnje na problem aerozagađenja, na društvenim mrežama može se naći i pokoja zamerka koje mahom ukazuju na činjenicu da se jarke boje danju gotovo ne vide.

Šta mislite, koja životinja bi mogla da prikazuje kvalitet vazduha u našoj prestonici, a još važnije pitanje je – koje bi boje preovladavale?

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti