Poljski program GreenEvo – kroz male biznise do velikih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Uspostavljanje održivog razvoja jednog društva podrazumeva napuštanje zastarelih praksi i implementaciju inovativnih, zelenih tehnologija u gotovo svim segmentima – od saobraćaja i energetike do upravljanja vodama, otpadom i prirodnim dobrima. Iako ovo nije nimalo lak zadatak, sve izraženija klimatska kriza učinila je zelenu transformaciju društva urgentnom, a razvoj i šira implementacija tehnologija budućnosti predstavljaju jedan od ključnih alata za postizanje ovog cilja.

Poljska je među zemljama koje su rano prepoznale značaj zelenih tehnologija, kao i potencijal malih i srednjih preduzeća u ovoj oblasti, što se najbolje ogleda u nacionalnom programu GreenEvo.

Inovativni program GreenEvo pokrenut je nakon 14. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, odžanoj 2008. godine u Poznanju, Poljska.

Osim što predstavlja jedan od najvažnijih programa Ministarstva za klimu i životnu sredinu Republike Poljske, GreenEvo omogućava sprovođenja najvažnijeg strateškog dokumenta u oblasti životne sredine i upravljanja vodama – Poljske „Nacionalne politike za životnu sredinu 2030.“

Cilj programa

GreenEvo teži da stvori povoljne uslove za promovisanje poljskih proekoloških tehnologija na nacionalnom i međunarodnom nivou, te da malim i srednjim preduzećima omogući dinamičan ravoj i uspostavljanje međunarodnih odnosa.

Tokom prvih šest izdanja programa, od 2009. do 2015. godine, izabrano je ukupno 74 tehnoloških rešenja kojima je odobrena podrška. U 2018. godini razmotreni su svi dotadašnji laureati i njihov potencijal da nastave sa dobijanjem podsticaja, a kao rezultat toga, 34 zelene tehnologije koje su ponudile 33 kompanije nastavile su da budu deo GreenEvo programa. U okviru osmog izdanja programa iz 2020.  godine pridružile su se i druge kompanije koje nude još deset novih tehnoloških rešenja.

Uskoro kreće i deveto izdanje programa GreenEvo koji poljskim firmama nudi saradnju sa MInistrastvom spoljnih poslova, Poljskom agencijom za investicije i trgovinu i Nacionalnim fondom za zaštitu životne sredine.

Foto-ilustracija: Unsplash ( kvalifik)

Glavne oblasti koje GreenEvo promoviše su: cirkularna ekonomija, elektromobilnost, adaptacija klimatskim promenama, održivi razvoj, električa efikasnost, obnovljivi izvori energije i održivo korišćenje resursa.

GreenEvo nudi proverene, implementirane i veoma efikasne tehnologije čime otvara mogućnost za sklapanje pouzdanih poslovnih partnerstava sa kompanijama širom sveta. Državni organi su od samog početka sprovodili program garantujući za kvalitet ponuđenih tehnologija, a sve to zahvaljujući efikasnoj saradnji centralnih vlasti i kompanija.

Kompanije, obuhvaćene programom GreenEvo, spremne su da podele svoja znanja, iskustva i tehnologije i obrazuju potencijalne nacionalne i međunarodne partnera na temu lako primenljivih proekoloških tehnologija.

Program nastoji da stimuliše međunarodni transfer zelenih tehnologija i dokazuje da je Poljska spremna da uzme aktivno učešće u međunarodnim akcijama zaštite klime u skladu sa idejom održivog razvoja.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti