Građanski preokret: Linglong se povezuje s rekom cevima prečnika 1,5 metar

Foto: Građanski preoket/ Youtube screenshot

Između buduće kineske fabrike autoguma Linglong i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi velikog prečnika. Zbog ovih radova privremeno je izmeštena trasa magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod tog gradilišta, piše u saopštenju udruženja Građanski preokret.

Iz udruženja navode da postoji zabrinutost da će se kroz ovaj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez ikakvog tretmana, napominjući da je na manje od dva kilometra od tog mesta Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, a zatim ušće Begeja u Tisu.

„Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području. U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa Evropskom unijom, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu“, upozoravaju iz Građanskog preokreta.

Udruženje podseća da se fabrika autoguma Linglong gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

„Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu omogućili takvo ponašanje, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta“, stoji u saopštenju Građanskog preokreta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti