XVI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama – dodela priznanja TOP ENERGY 2023

Foto: EP

XVI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom “PERSPEKTIVE PRIVREDNOG RAZVOJA KROZ PODRŠKU SEKTORU ENERGETIKE“, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove i Fakultet Tehničkih Nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta, prvog dana održavanja okupio je stručnjake iz oblasti energetike.

Prema rečima predsedavajućeg Foruma, Tihomira Simića, učesnici događaja su najkvalitetniji prezenteri iz Evrope i sveta koji su inovativni u delu onoga što čini energetsku situaciju koja je trenutno u svetu tema broj jedan, kako bi je na neki način učinili sagledivijom i rešivijom za probleme koji opterećuju sve nas zajedno.

Dr Zoran Tasić, zamenik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, rekao je da je Pokrajinska uprava spremna da pruži podršku za ubrzanje ulaganja u obnovljive izvore energije, zatim pokrene projekte u vezi sa energetskom efikasnošću, ali i da nastavi rad u podizanju svesti kod najmlađih o značaju energetske efikasnosti u zaštiti životne sredine.

Pročitajte još:

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Jovana Joksimović, rekla je da je u narednim godinama u energetski sektor Srbije potrebno da se uloži oko 15 milijardi evra, istakavši da studije pokazuju veliki prirodni potencijal Srbije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji treba da iskoristimo kako bi energetska tranzicija bila uspešna.

U nastavku Foruma razgovaralo se o energetskim izazovima i načinima kako mogu da budu rešeni.

Foto: EP

Miodrag Mesarović iz Akademije inženjerskih nauka Srbije, govorio je o predloženom Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu Republike Srbije do 2030. sa vizijom do 2050. godine (INEKP). Grafičkim prikazima predstavio je glavne ciljeve INEKP, ali i radna scenarija za različite kategorije kao što su učešće OIE u proizvodnji elektro energije, emisije gasova staklene bašte, ukupna neto zavisnost od uvoza energije i drugo.

Aca Marković iz Agencije za energetiku Republike Srbije, rekao je da su brze tehnološke promene u energetskom sektoru uslovljene uključivanjem obnovljih izvora u klasičnu proizvodnju električne energije. Sve to dalje uslovljava izmene nacionalnih zakonodavstava i nove pristupe u ekonomskoj valorizaciji ove primene tehnologije. U svom obraćanju, Marković je govorio o razvoju tržišta električne energije u Srbiji, kao i o regulaciji cena koja obezbeđuje bezbednost rada sistema, jednaki položaj iste kategorije i grupe kupaca i korisnika sistema i drugo.

Druga radna sesija posvećena je temi izazova energetske supstitucije i diversifikacije za pametnu budućnost.

Boštjan Kočar, predsednik Izraelsko slovenačkog kluba, govorio je o Apollo Power, prvoj i navećoj fabrici fleksibilnih solarnih panela u Izraelu. U svom izlaganju Kočar je predstavio preformanse ovakvih panela i različite mogućnosti njihove primene, kao i inovacije poput solarnih tendi za terase, trotoara na solarni pogon koji je napravljen od recikliranih guma i drugo.

Kada je reč o inovativnim tehnologijama, Danka Nešović, direktor PEP – Akademije za avijaciju govorila je o značaju upotrebe dronova u energetskom sistemu. Tom prilikom, Nešović je predstavila i dronove čija se baterija napaja na solarnu energiju, kao i dronove koji se upotrebljavaju za čišćenje solarnih panela.

Foto: EP

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama 2016. godine ustanovio je priznanje TOP ENERGY, kao javna priznanja za izuzetne realizovane energetske projekte, za višegodisnje zalaganje i rad u unapređenju u oblasti čistih energetskih tehnologija i jačanje energetske bezbedosti. Ovogodišnje priznanje TOP ENERGY 2023, uručeno je i kompaniji MT-KOMEX za jubilarnih 30 godina uspešnog rada i liderstvo u oblasti OlE, izgrađenih i opremljenih više od 200 solarnih elektrana i nedavno puštenu najveću solarnu elektranu DeLasol u našoj zemlji. Priznanje ispred tima primio je direktor Miloš Kostić.

Na početku izlaganja, Kostić je izrazio veliko zadovoljstvo što je deo Foruma i zahvalio se za prepoznat rad njihovog tima, koji je dobio ovu prestižnu nagradu. Diretkor kompanije MT-KOMEX, pričao je o počecima kompanije, izazovima sa kojima su se suočavali i ostvarenim uspesima. Govoreći o čistim tehnologijama, Kostić je predstavio i preduzeće Charge&GO, koje se bavi razvojem infrastrukture punjača u našoj zemlji i regionu. Kako se Forum održava u Novom Sadu, Kostić je sa prisutnima podelo i informaciju da je njihovo preduzeće ugrađivalo punjače za električne autobuse u ovom gradu.

U nastavku govora, Kostić je rekao da se nada da će u budućnosti više koristiti neplodna zemljišta za izgradnju solarnih elektrana, umesto poljoprivrednih, a govorio je i o konceptu prozjumera i o budućim očekivanjima kada je reč o ceni električne energije za industrijske objekte i domaćinstva.

XVI Međunarodni forum održava se i danas, a teme o kojima će se govoriti jesu aktivnosti i planovi Privredne komore Vojvodine, kao i izazovi u oblasti energetike i upravljanja energijom.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti