Lokalnim samoupravama u Vojvodini obezbeđena oprema za sakupljanje i reciklažu otpada

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

Ugovori o davanju na korišćenje opreme za sakupljanje i reciklažu otpada – kanti i kontejnera za komunalni otpad zaključeni su između Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Grada Subotice, kao i opština Bačka Topola, Senta, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, navodi se na sajtu Pokrajinske Vlade.

Tom prilikom, Nemanja Erceg pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine rekao je da se radi o značajnoj podršci u oblasti zaštite životne sredine kako Subotici, tako i lokalnim samoupravama koje gravitiraju prema Regionalnoj deponiji.

Grad Subotica dobiće 17.230 plavih kanti, zapremine 120 litara, i 35 zelenih kontejnera, zapremine 1.100 litara. S druge strane, lokalne samouprave koje gravitiraju prema Deponiji potpisale su ugovore za nedostajuće zelene kante za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada, zapremine 120 litara, kao i deo kontejnera.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, dodelom dodelom plavih kanti za suvi otpad u Subotici je zaokružen proces primarne separacije, budući da je prošle godine Grad dobio i zelene kante za mešoviti komunalni otpad koji se u ovom trenutku ne koristi kao reciklabilni.

Pročitajte još:

Dodao je i da će se na taj način pospešiti rad Regionalne deponije, podići stepen iskorišćenosti otpada, te ispuniti i obaveze koje slede iz Poglavlja 27.

Sekretar je najavio da će do kraja godine i za ostale lokalne samouprave u tom regionu biti obezbeđene plave kante od 120 litara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Gary Chan)

„U ovom regionu, koji je prvi ishodovao integrisanu dozvolu po svim standardima i pratećim sadržajima, uvođenjem linije za separaciju otpada, biće uvedena i primarna separacija, koju do sada nismo imali, osim reciklažnih ostrva’’, rekao je Erceg.

On je najavio da će sledeće godine početi izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji Vojvodine.

„U budžetu za 2024. godinu biće planirana sredstva za kupovinu kamiona auto-smećara, čime će se dodatno pomoći opštinama i javnim preduzećima u nabavci opreme’’, kazao je Erceg.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da će taj grad dobijanjem ove opreme uvesti nove korisnike u sistem prikupljanja komunalnog otpada.

„Imaćemo kvalitetniju zaštitu životne sredine, veći komunalni red i lakše odnošenje komunalnog otpada’’, izjavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio na to da je Regionalna deponija nakon dobijenih upotrebnih i vodnih dozvola, početkom novembra 2022. godine od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobila i integrisanu dozvolu čime je stekla mogućnost da pored komunalnog otpada upravlja i industrijskim neopasnim otpadom.

Kako je naglasio, ovo znači da će i u narednih deset godina Regionalna deponija moći da prikuplja industrijski otpad, da sarađuje sa industrijom i sklapa poslove sa trećim licima.

Uskoro sledi i rekonstrukcija i proširenje Bikovačkog puta, rekao je gradonačelnik i objasnio da će se time pored bezbednijeg saobraćaja omogućiti lakši transport komunalnog i industrijskog neopasnog otpada od grada do Regionalne deponije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti