Pravednom tranzicijom do karbonske neutralnosti

Foto: Ivan Bošnjak

Poslovni skup Festival ,,POWER OF SUSTAINABILITY 2023“ počeo je danas u Mostaru. Tokom dva dana trajanja skupa učesnici će razgovarati o investicijama u zelenu energiju, primeni cirkularne ekonomije, održivom turizmu i e-mobilnosti

Prvi panel posvećen Investicijama u zelenu energiju, sa posebnim osvrtom na solarnu, energiju vetra i geotermalnih izvora. Učesnici ovog panela, Stefan Alemhagen Sandstad, zamenik šef misije Ambasade Kraljevine Norveške, Zoran Tabak, sektor za razvoj, Elektroprivreda HZHB, Miloš Kostić, MT-KOMEX, Nikola Bitrak, CEO COLENCO GmbH, Sanela Karić, predsednica Odbora za održivi razvoj i direktorka Fondacije Adriatic Vareš, Mirza Ustamujić, preduzetnik Selmir Turić, Eurolimun i moderator Goran Krstović, stručnjak za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, razgovarali su o mogućnostima i načinu korišćenja energije iz prirodnih resursa i o potencijalima i resursima u ovoj oblasti. 

Krstović je na početku obraćanja istakao da je cilj Bosne i Hercegovine da do 2050. godine postane karbonski neutralna.

“Deluje da imamo vremena, ali to će vrlo brzo proći i treba odmah početi sa promenama”, kaže on i dodaje da sve to treba ići kroz proces pravedne tranzicije.  

Miloš Kostić kaže da je u Srbiji trenutno na čekanju 23.000 megavata zahteva i da je nedavno završena Studija mogućnosti i adekvatnosti priključenja novih kapaciteta i ukupnih kapaciteta OIE radi održavanja stabilnosti elektroenergetskog sistema. 

Pročitajte još:

“Za prvu elektranu smo 2012. godine dobili fid-in tarifu, koja je potrebna za rizike finansiranja i koja je garantovana od države. I ta naša prva elektrana je u operativnom radu već deset godina”, kaže Kostić koji se nadovezao na promene zakonskih procedura i skokova cena električne energije.

To je pokazalo da su neophodna ulaganja i novi kapaciteti u obnovljive izvore energije.

“Prošle godine smo potpisali prvi PPA ugovor u Srbiji, za našu solarnu elektranu. Zahvaljujući ugovoru koji smo potpisali, sa fiksnom cenom električne energije, omogućena nam je bankarsku garanciju”, dodao je on.

Kostić se nadovezao na prve aukcije koje su nedavno održane u Srbiji i rekao da je mali broj projekata prijavljen.

Festival ,,POWER OF SUSTAINABILITY 2023“ održava se od 21. do 22 septembra 2023. godine i predstavlja nastavak aktivnosti sa ciljem poslovnog umrežavanja u organizaciji Foreign Investors Council (Veća/Saveti stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološkog parka ,,Intera“ a pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti