Pokrajina investirala 80 miliona dinara za rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada

Foto-ilustracija: Pixabay (Prylarer)

Lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine za realizaciju projekata u oblasti rešavanja problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina na raspolaganju imaju ukupno 80 miliona dinara.

Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisao je Nemanja Erceg, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, koji je naveo da će ova finansijska podrška biti usmerena za realizaciju uprojekata u šest lokalnih samouprava u našoj pokrajini.

„Ugovore za podršku usmerenu na projektne aktivnosti za uklanjanje divljih deponija dodeljujemo predstavnicima gradova – Zrenjanin i Kikinda, i opštinama – Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel. Mi u Vojvodini imamo više stotina divljih deponija, ali je važno da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje postignemo napredak i dovedemo do njihovog smanjenja i sprečavanja nastanka novih“, istakao je Erceg.

On je podsetio na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu i njegovim rebalansom za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.

Kako je istakao sredstva po Javnom konkursu dodeljena su kao nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u pokrajini.

Pročitajte još:

“Trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine. Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije“, ukazao je Erceg. On je naglasio da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti