WWF poziva lidere da podrže zaštitu prirode

Foto ilustracija: Pixabay

Državni rukovodioci i predstavnici vlada iz više od 65 zemalja zajedno sa predsednikom Evropske komisije ispred Evropske unije, dali su podršku Obećanju lidera za prirodu, obavezujući se na odlučne poduhvate za zaštitu prirode, ljudi i planete.

Plan je da se zaustavi gubitak prirode do kraja tekuće dekade.

Nisu samo države poput Nemačke, Kenije, Velike Britanije, Kolumbije, Meksika, Francuske i drugih prihvatile ovaj izazov već i oganizacije i kompanije poput WWF-a, GEF-a, Svetske banke, BirdLife International -a, Danone -a. One čine više od 1.3 milijarde ljudi. Deo Obećanja, koje će službeno biti pokrenuto danas na “Okupljanju lidera za prirodu i ljude” u Njujorku, je preduzimanje hitnih mera u narednih deset godina, čemu svedoči i dokument “Obećanje lidera za prirodu: Ujedinjeni u preokretanju gubitka biodiverziteta do 2030. za održivi razvoj”.

Ovaj dokument, odličan je uvod u skup UN-a o biodiverzitetu, kao i snažna poruka celom svetu da mora da pojača svoje napore kako bi zaustavili gubitak prirode i ublažili efekte klimatskih promena.

Pre samo dve nedelje WWF je objavio Izveštaj o životu na planeti, koji ukazuje da je od 1970. godine veličina populacija sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjena za zabrinjavajućih 68 odsto.

Foto-ilustracija: Pixabay

Usledio je i UN-ov „Pogled na biodiverzitet 5“  koji je potvrdio da svet nije na putu da u potpunosti ispuni bilo koji od 20 ciljeva dogovorenih pre dest godina u japanskom gradu Aiči.

Ubrzana svetska kriza nanosi nepovratnu štetu sistemima koji omogućavaju život na planeti, uz istovremeni porast siromaštva i rizika od budućih zoonotskih pandemija, što samo po sebi značajno doprinosi klimatskim promenama.

Rastući troškovi društva i države zahtevaju da se što pre zaustavi gubitak biološke raznovrsnosti ukoliko želimo da postignemo zacrtane klimatske ciljeve i ciljeve održivog razvoja. WWF Adria savetuje Vladu Republike Srbije da još danas prihvati  Obećanje koje nam svima otvara prozor u zeleniju budućnost.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti