Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji

Foto: Promo

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, ekstremne klimatske fenomene) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke (CPN), ali i Kutkom za društvene mreže koji je sačinila Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (PNUD). Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

Fokusiran na mlade, projekat je okrenuti aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta, te će u saradnji sa domaćim influenserima biti realizovan i video izazov na društvenim mrežama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekat „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“ je treće izdanje ove izložbe, koje predstavlja nastavak projekata „Karavan za klimu #2 – Traganje za obnovljivim izvorima energije!“ i „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“, realizovanih 2018. i 2019. godine.

Zvanično otvaranje izložbe biće 29. septembra 2020. u 11:30 časova u Oficirskom domu u Nišu, u saradnji sa udruženjem Zeleni ključ, koje će biti zaduženo za približavanje projekta najmlađima.

Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta i za volontere kreirala limitiranu seriju majica „Karavan za klimu“ od organskog pamuka, koje će nositi volonteri koji učestvuju u projektu kao animatori. Volonterima će na raspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.

Kako bi se ispunile sve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom.

Izvor: Francuski institut u Srbiji

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti