Prve dve nedelje Nature 2000 u kadru

Druga nedelja nagradnog foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“ je za nama. Ljubitelji prirode i fotografije bili su veoma vredni i tokom ove nedelje poslali su nam više od 140 fotografija na kojima su zabeležil nezaboravne momente iz prirode.

Podsećamo Vas da svoje fotografije prirode, kao i aktivnosti koje čovek sprovodi u prirodnom okruženju možete slati do 27. novembra. Ne zaboravite da broj poslatih fotografija nije ograničen – ako ste srećnik koji je imao priliku da zabeleži više fotografija sjajnih pejzaža, netaknute prirode, neobičnih biljnih i životinjskih vrsta – samo napred! Šaljite nam svoje radove putem ovog LINKA.

Jedan od organizatora foto-konkursa je projekat EU za Naturu 2000 u Srbiji, a vođa tima Ana Injigo članica je žirija. Projekat ima za cilj da se podrže aktivnosti na očuvanju biološke raznovrsnosti. Pruža podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u uspostavljanju prve liste potencijalnih lokacija koje će biti uvršćene u međunarodnu ekološku mrežu zaštićenih područja Evropske unije – mrežu Natura 2000. Ova mreža obuhvata 26.106 područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama.

Ideja i cilj konkursa je da se pokaže važnost očuvanja biodiverziteta u Srbiji, a istovremeno i da da se lepote naše prirode i raznovrsnost pejzaža u okviru mreže Natura 2000 učine vidljivim široj javnosti.

Kako vidi prirodu u Srbiji i zašto je važno da se i građani uključe u njeno očuvanje pitali smo Anu Injigo. „U Srbiji postoje vrste koje ne rastu ni na jednom drugom mestu, kao što je divan cvet Srpska ramonda (Ramonda serbica), Pančićeva omorika (Picea omorika), poznatija kao Srpska smrča čije je prirodno stanište dolina reke Drine u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni i Hercegovini. Velika vrednost ovih staništa i vrsta su ključni razlozi da se građani uključe i zaštite ih i sačuvaju“, kaže Ana, koja je stručnjak za ptice i članica asocijacije BirdLife International više od 15 godina. Osim u rodnoj Španiji, Ana je živela i radila u mnogim zemljama Evrope i Južne Amerike.

Osim Ane, svake nedelje najbolje pristigle fotografije bira i fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i urednica Energetskog portala Nevena Đukić. Članovi žirija su i projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Antoan Avinjon i koordinatorka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine Snežana Prokić.

Autori najbolje plasiranih fotografija mogu da dobiju neku od tri novčane nagrade:

1. Nagrada 60.000 dinara
2. Nagrada 45.000 dinara
3. Nagrada 35.000 dinara

Teme foto-konkursa su: priroda (nacionalni parkovi, prirodne lepote, biljni i životinjski svet, vodni resursi) i održivost ljudskih aktivnosti u zaštićenim područjima, održiva poljoprivreda, održivi turizam i druge komercijalne aktivnosti.

Budite inovativni – prikažite nam prirodu iz svog ugla!

Napomena:

Molimo učesnike da imenuju fotografije sa donjom crtom između reči, npr. Petar_Marković_Vrelo_Krupe.jpg

Takođe svi učesnici koji su dobili ugovore, kao i one koji će ih dobiti, trebalo bi da upišu svoje podatke i potpišu ugovore, a zatim da nam pošalju post expresom jedan primerak sa napomenom za isporuku sutradan. Navesti da troškove snosi primalac.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti