Vulkani dok miruju ispuštaju sumport u atmosferu

Foto-ilustracija: Pixabay (christopheducoin)

Na vulkane obratimo pažnju tek u trenutku kada iznenada i burno izbacuju magmu, pepeo i gasove, tj. imaju erupciju. Međutim, nova studija pokazala je da vulkani zapravo ispuštaju iznenađujuće velike količine sumpora dok „miruju“, koji naravno utiču na atmosferu i klimu.

U studiji koju je vodio Univerzitet u Vašingtonu otkriveno je da je u dužim vremenskim intervalima količina sulfatnih aerosola koji se oslobađaju tokom mirovanja vulkana, mnogo veća nego tokom erupcija. Tada se oslobađa najmanje 10 puta više sumpora u atmosferu, nego tokom erupcije, ponekad čak i 30 puta više.

Istraživanja su nastala tokom proučavanja čestica iz centralne zone Grenlanda, kako bi se ustanovio sastav atmosfere između 1200 do 1850 godine. Iako im je cilj zapravo bio da sračunaju količinu sumpora koju morski fitoplankton dodaje atmosferi kroz jedinjenja koja se oslobađaju dok rastu, jer se smatralo da je on bio glavni izvor emisije sumpora pre nego što su se pojavili ljudi, rezultati su pokazali nešto sasvim drugo.

Pročitajte još:

Kako je otkriveno, izgleda da su vulkani beležili mnogo veću količinu, pa su se stručnjaci prebacili na njih. Oblaci gasa iz vulkana u stanju mirovanja nisu bili vidljivi na satelitskim snimcima, zbog čega je njihov doprinos do sada bio potcenjen.

Prema navodima istraživača, ukoliko su prirodni izvori sumpora veći, onda se možda precenjivao efekat hlađenja koje su zagađivači sumpora iz industrije imali na temperature. To bi onda i objasnilo zašto se Arktik zagreva brže nego što se očekivalo. Istraživači navode da ukoliko želimo da shvatimo koliko će se atmosfera zagrevati u budućnosti, važno je da se urade bolje procene za vrednosti aerosola.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti