Vrnjačka Banja – Otvoren Regionalni inovacioni centar

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je Regionalni inovacioni startap centar u Vrnjačkoj Banji, i izrazio uverenje da će na tom mestu mladi razvijati nove ideje turizmu koje će biti primenjivane u celoj Srbiji, ali i šire.

Popović je istakao da Vrnjačka Banja, sa 1,2 miliona noćenja godišnje, zaslužuje da ima ovakav centar, i poručio da moramo da gradimo kadrovske i inovacione kapacitete ovog grada jer je znanje naš najvažniji resurs za budući razvoj.

On je ukazao na to da u svim modernim turističkim centrima, pogotovo u najjačim ekonomijama poput SAD, Izraela, Nemačke, postoje ovakvi inovacioni centri, kako bi oni koji dođu da odmaraju mogli i da rade.

“Želimo da ovde, pored naših mladih ljudi, dolaze i digitalni nomadi iz celog sveta, koji žele da imaju prijatan boravak u prirodi, da koriste mogućnosti termalnih voda, banjskog turizma poput ovog u Vrnjačkoj Banji, ali i da imaju mogućnost da rade u savremenom ko-vorking prostoru”, objasnio je ministar, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, oni ovde imaju takvu mogućnost i taj koncept treba da promovišemo u budućnosti kao jedan od turističkih potencijala Vrnjačke Banje.

Mladi koji žive u ovom gradu i žele da započnu svoj biznis i da se bave inovacijama, imaće punu podršku lokalne samouprave i Vlade, naglasio je Popović i dodao da je Vlada za ovaj projekat izdvojila 36 miliona dinara.

“Država će nastaviti finasiranje ovog, kao i svih drugih startap centara u regionima Srbije, kako bi oni mogli nesmetano da rade i kako bi deca koja žele da se bave inovacijama dobila svu neophodnu finansijsku i mentorsku pomoć – od ideje do realizacije”, poručio je Popović.

On je napomenuo da Vrnjačka Banja ima još jedan značajan potencijal, a to je Fakultet za hotelijerstvo i turizam sa 1.000 studenata, i u tom kontekstu najavio mogućnost da na ovom fakultetu, master i doktorske studije upisuju studenti iz Rusije.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović rekao je da je Regionalni inovacioni smart centar otvoren u pravom trenutku, pre svega zbog ubrzanog razvoja opštine, i da je zahvaljući njemu Vrnjačka Banja dobila mesto na digitalnoj karti Srbije i Evrope.

Pomenuti centar, kako je podvukao, doprineće razvoju Vrnjačke Banje i otvoriće mnoštvo mogućnosti za mlade koji žele da razvijaju svoje talente ili pokrenu svoje startap kompanije.

Prema njegovim rečima, veliki broj mladih ljudi vidi ovaj startap centar kao mesto kroz koje mogu da ostvare svoje ideje i ambicije, a na tom putu će im opština pružiti svu neophodnu podršku.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti