Voštana statua pantera koja se topi na suncu upozorenje na klimatske promene

Floridski panter već dugo mora da se nosi sa raznim problemima: bolesti, automobili koji sve više zalaze u njegovo prirodno stanište, genetske mutacije, ekstremne vrućine, uragani, pa čak i predatori – sve to još i pre nego što mladunci budu dovoljno stari da otvore oči. A sada se ova životinja suočava sa još jednim problemom – topljenjem!

Ipak, ovaj put je to za dobar cilj – statua pantera sa mladunčetom napravljena je od narandžastog voska koji se polako topi na suncu, ideja je Instituta CLEO u saradnji sa Fondacijom VoLo i agencijom Zubi iz Majamija kako bi se kroz umetnički prikaz ukazalo na uticaj klimatskih promena koje godišnje desetkuju populaciju pantera i drugih divljih životinja.

„Imamo vrlo aktivnu sezonu uragana i ponestalo nam je imena kojima bi ih mogli nazvati. Svedoci smo i rekordnog povećanja temperature, kao i nivoa mora. Za nas je klimatska kriza veoma relevantna i utiče na Floridu i njene stanovnike na mnogo načina“, rekla je Joka Arditi-Roša, izvršni direktor Instituta CLEO za CNN.

Skulptura pantera sa mladunčetom druga je od tri voštane instalacije koje je kreirao umetnik i režiser Bob Partington, poznat po svojim emisijama na Histori kanalu. Instalacija je predstavljena u zoološkom vrtu na Tampi prošle nedelje i privukla je veliku pažnju svih posetilaca.

Sve tri skulpture su dizajnirane tako da da se tokom dana tope na vrućini, otkrivajući poruku povezanu sa klimatskim promenama.

Prvo delo od voska, postavljeno u Majamiju, prikazalo je kolibu spasioca koja se istopila i otkrila natpis: „Više vrućine, manje plaža.“

Treća Partingova voštana skulptura biće premijerno predstavljena ove nedelje u gradskoj opštini  Orlanda.

Ideja treće skulpture je da kroz prikaz devojčice i njenog deke na klupi navede posmatrače da se zapitaju koliko će od prirode na Floridi ostati do vremena kada ova devojčica odraste.

„Ideja svih ovih instalacija je da istakne sve one stvari koje stanovnici Floride žarko žele da zaštite i očuvaju. Znamo da je tema zaštite životne sredine izrazito politizovana, ali istina je da većina građana zaista želi da zaštiti naše prelepe plaže, naš biodiverzitet i naš način života“, zaključila je Arditi-Roša.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti