Brod-laboratorija „Argus“ ponovo plovi Dunavom

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib obišli su brod-laboratoriju Argus.

U kratkoj plovidbi beogradskim akvatorijem, ministar Trivan upoznao je nemačkog ambasadora sa svojstvima ove jedinstvene ploveće laboratorije značajne za monitoring i zaštitu voda, koji je posle šest godina mirovanja ponovo zaplovio Dunavom.

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je sredstva kojima je tokom 2019. godine izvršen remont broda – laboratorije Argus, čime je omogućeno njegovo tehničko osposobljavanje i vraćanje u funkciju.

Brod Argus koji je poklon Vlade nemačke pokrajine Hesen Republici Srbiji, namenski je projektovan za uzorkovanje vode i sedimenta plovnih slatkovodnih tela, sa glavnim zadatkom praćenja stanja kvaliteta vode reke Dunav i njegovih pritoka.

Posebno je značajan za sistemske analize kvaliteta vode i utvrđivanje prisustva opterećenja zagađujućim materijama u skladu sa standardima Okvirne direktive o vodama.

Od 2003. godine kada je pristigao u Srbiju, brod je pomogao u realizaciji više istraživačkih projekata Dunava, kao i aktivnosti koje su doprinele povećanje svesti o potrebi smanjenja zagađenja ove reke.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Poslednji projekat od velikog međunarodnog značaja u kom je Argus učestvovao bilo je Treće zajedničko ispitivanje reke Dunav (Joint Danube Survey 3 – JDS3) najveća međunarodna istraživačka akcija na rekama u 2013. godini u kojoj je učestvovalo 14 podunavskih zemalja u saradnji sa Evropskom Komisijom, a realizaciju je koordinirala Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR).

Brod koji je nakon uspešno preplovljenih 5000 km bio u mirovanju, 2019. godine upućen je na remont u brodogradilištu Apatin, kada su obnovljena brodska dokumenta.

Remont je podrazumevao izvlačenje broda iz vode na navoz i popravku ili zamenu delova, sklopova i agregata u cilju dovođenja broda u tehničko stanje u skladu sa zahtevima nadležne Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, i u skladu sa zahtevima eksploatacije.

Nakon obavljenih radova i aktivnosti neophodnih za uspostavljanje redovne funkcionalnosti broda, Argus danas spremno čeka istraživače, kako bi se uključio u nove projekte za čistije i lepše dunavske vode.

Izvor: Miistarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti