Zasađene palme ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”

Foto: Grad Beograd

Na zelenoj površini ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu ekipe JKP „Zelenilo – Beograd” zasadile su palme, što je prvi put u gradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla ovog drveta, saopšteno je iz preduzeća.

Zasađeno je šest stabala vrste „Trachycarpus fortunei” uvezenih iz Španije.

Palme su zasađene u dva reda, po tri stabla, kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu.

Ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu, jer se u privatnim vrtovima godinama unazad nalaze uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana i maslina.

U toku narednih dana, JKP „Zelenilo – Beograd” će oko palmi zasaditi kuglaste forme fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić” dobiti svoj finalni izgled.

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić” nalazi se u istorijskom delu Beograda, u parku na Kalemegdanskoj tvrđavi. Ovo je prvi galerijski prostor u našoj sredini, podignut isključivo za potrebe organizacije umetničkih događaja. Imajući u vidu izlagačku tradiciju dužu od devedeset godina, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić” uživa ugled reprezentativnog galerijskog prostora na nacionalnom i regionalnom nivou. Ovim galerijskim prostorom od 1945. godine rukovodi Udruženje likovnih umetnika Srbije.

U 2020. godini, Skupština Grada Beograda predvidela je renoviranje Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” za koje su sredstva već izdvojena, a dodatna sredstva se očekuju od strane Evropske unije. Međutim, ova odluka gradskih vlasti je, usled proglašenja vanrednog stanja zbog globalne pandemije koronavirusom i niza nerešenih pitanja u vezi sa izvedbom zahvata, trenutno upitna.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti