Vlada utvrdila Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je ocenio da je time ostvaren strateški cilj ministarstva – Srbija ide napred u oblasti zaštite životne sredine.

Ukazao je da je Poglavlje 27 najobimnije, najzahtevnije i najsloženije u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Ministar se zahvalio svima, a posebno Evropskoj komisiji na podršci u pripremi pregovaračke pozicije koja je završena godinu dana ranije u odnosu na planirano.

Kolika je složenost i obimnost rada uložena u pripremu ovog dokumenta pokazuje i činjenica da dokument sadrži 1.600 strana.

Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, zajedno sa svim relevantnim aneksima, koja je juče, 26. decembra, utvrđena na zasedanju Vlade Republike Srbije, u narednom periodu biće dostavljena Narodnoj skupštini na mišljenje.

Pregovaračka pozicija sadrži trenutni status prenošenja, institucionalnog okvira i sprovođenja za svaki od pravnih akata EU prikazanih u dokumentu, kao i planove za potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom EU i sprovođenje zahteva iz Poglavlja 27.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti