Jačanje saradnje Srbije i Švedske oko Poglavlja 27

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u okviru posete Kraljevini Švedskoj, susreo se sa zamenicom premijera i ministarkom za klimu i životnu sredinu Kraljevine Švedske Izabelom Lovin i drugim najvišim predstavnicima državnih institucija te zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Jučerašnji razgovori na najvišem nivou potvrdili su dobre odnose i posvećenost dve zemlje ka razvijanju još čvršće zajedničke saradnje po pitanjima zaštite životne sredine. U razgovoru sa švedskom ministarkom, Goran Trivan je predstavio aktivnosti i rezultate rada Ministarstva, kao i brojne izazove u ovoj oblasti, koja predstavlja najskuplju i najzahtevniju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Naglašavajući da će pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene biti usvojena do kraja godine, ministar je ukazao da su iskustva i podrška razvijenih zemalja u tom procesu dragocena. Švedska zauzima vodeće mesto među zemljama Evropske unije po pitanjima ekološke kulture, srateškog pristupa i primeni mera u zaštiti životne sredine i utoliko je dalje razvijanje saradnje sa ovom zemljom značajno za Srbiju, istakao je Goran Trivan. Naglašavajući aktivnu ulogu naše zemlje po pitanjima ekologije, ministar je ukazao da će Srbija nastaviti sa svojim međunarodnim inicijativama u oblasti zaštite životne sredine u regionu, jer se na taj način podiže životni standard građana ovog područja, a istovremeno izgrađuju mir, duh saradnje i povezivanja.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Švedska ministarka je pozitivno ocenila dosadašnje rezultate Srbije u unapređenju stanja životne sredine i izrazila punu podršku Ministarstvu u njegovom daljem radu. Uprkos težini i ozbiljnosti tema na kojima se Ministarstvo angažovalo po svom osnivanju, postignuti su rezultati, ukazala je Izabela Lovin, visoko ocenivši ostvarenu saradnju sa nadležnim institucijama u oblasti zaštite životne sredine Srbije, naročito u kontekstu priprema za otvaranje Poglavlja 27. Ministarka je istakla da je Srbija jedan od najvažnijih faktora u zaštiti životne sredine i klimatskih promena u regionu. Švedska nastavlja da podržava evropski put Srbije, naglasila je. Ona je ukazala da su, pored procesa pristupanja Srbije EU, široke mogućnosti za jačanje dalje saradnje Srbije i Švedske u zaštiti životne sredine i u okviru sprovođenja projekata u Srbiji, pre svega za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom, ali i drugih, koji se realizuju na regionalnom, nacionalnom i lokalnom planu.

Visoko ocenjujući dosadašnju saradnju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, sagovornici su se saglasili da nastave sa jačanjem saradnje i njenim proširenjem kroz druge različite projekte koji će unaprediti stanje životne sredine, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

U okviru posete, delegacija Republike Srbije predvođena ministrom Goranom Trivanom imala je razgovore i sa predstavnicima Švedske agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) i Švedske agencije za hemikalije (KemI).

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti