Amerikanci se sele iz obalnih područja pod udarom poplava izazvanih klimatskim promenama

Od 2013. godine, državne vlasti su u Vudbridžu, američkom gradu smeštenom na obali Atlantskog okeana, otkupile 145 kuća od njihovih prethodnih vlasnika. Razlog interesovanja za otkup? Rušenje! Samo ovog meseca uništeno je njih osam, a u predstojećem periodu nadležni organi planiraju da sa zemljom sravne još na desetine domova.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ruslan Khadyev)

Prognozira se da će do kraja veka pojedini vudbridžski kvartovi biti delimično ili potpuno potopljeni usled porasta nivoa okeana. Uragan Sendi je još 2012. godine stanovništvu delova Nju Džerzija na niskim nadmorskim visinama probudio strah od nadolazeće vode.

Programom otkupa imanja u područjima u riziku od porasta nivoa mora, pod nazivom „Plavi hektari“ (Blue Acres), su obuhvaćene savezne države Luizijana, Njujork, Teksas, Indijana, Viskonsin, Severna Dakota i druge.

Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da na taj način skloni ljude i imovinu od opasnosti i da očišćeno tlo koristi kao sunđer koji bi upijao vodu.

„Kada pomislimo na katastrofu, obično nam padne na pamet neka veoma jaka oluja ili divlji požar, nešto što se događa naglo i brzo“, kazala je Bruk Maslo, biolog Univerziteta Rutgers. „I klimatske promene su katastrofa, ali se događaju usporeno“, objasnila je ona.

Prema tvrdnjama zastupnika odeljenja za zaštitu životne sredine Lerija Hajne, država je do sada izdvojila sredstva za otkup 1156 kuća, zaključila ponude za njih gotovo 1000 i demolirala njih 640.

Ipak, nijedan od otkupljenih poseda se ne nalazi pored okeana. Uprkos katastrofalnoj šteti pod naletom Sendi, to zemljište je previše vredno i niko od tamošnjih žitelja se nije prijavio za program.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti