Vlada Srbije će sanirati jalovište nekadašnjeg rudnika „Stolice“

Ministar_Snezana-Bogosavljevic-300x200

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković juče je na konferenciji za novinare izjavila da će Vlada Republike Srbije rešiti problem jalovišta u nekadašnjem rudniku „Stolice“ u opštini Krupanj. Ona je dodala da će se u narednom periodu pronaći kratkoročno rešenje za zaustavljanje procesa odlivanja otpadnog materijala. Takođe je navela da je Vlada Srbije izdvojila sredstva za projekat sanacije ovog jalovišta s obzirom da nije došlo do rešenja sa kompanijom „Farmakom“ koja je vlasnik jalovišta.

Podsetimo, nakon majskih poplava ove godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja ove godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu ove godine.

Poslednje izlivanje jalovine iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama dogodilo se krajem septembra, kada je analizom uzoraka sa četiri bazne stanice potvrđeno prisustvo olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena i mangana u Drini.

Nakon toga, sredinom oktobra ove godine Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije objavila je rezultate analiza vode iz reke Drine koji su potvrdili prisustvo teških metala u ovoj reci.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti