Energetski nezavisan poljski grad Kiselice

kiselice poslovni.hr

Poljski grad Kiselice dobio je nagradu Evropske komisije ManageAward za energetsku nezavisnost.

Sa promovisanjem obnovljivih izvora energije u ovom gradu započelo se između 2010. i 2012. godine kada su opštinske vlasti organizovale mikro projekte obnovljivih izvora energije. Nakon toga osnovano je udruženje pojedinaca zainteresovanih za učešće u ovakvim projektima.

Koordinator projekta gospodin Marcin Duda izjavio je da je opština Kiselice jedna od prvih opština u Poljskoj u kojoj su izgrađene vetroelektrane, postrojenja na biomasu i biogas, a da je njihov cilj da postanu energetski nezavisni.

Kako bi se promovisali alternativni izvori energije poljoprivrednici koji su instalirali vetrogeneratore na svojoj zemlji dobijaju 5 hiljada evra godišnje. Osim toga, obezbeđen je i otkup agrobiomase od poljoprivrednika.

Ova opština poseduje i grejnu mrežu na biomasu kapaciteta 6MW kojom se snabdeva oko 85 odsto zgrada u ovoj opštini. Krajem 2013. godine izgrađena je prva elektrana na biomasu koja proizvodi 1MW toplotne i 1MW električne energije, a radi na agrobiomasu, odnosno kukuruznu silažu.

U narednom periodu biće raspisan tender za nabavku fotonaponskih panela za izgradnju solarne farme, a opština će postaviti i tri seta fotonaponskih panela na javne zgrade.

Inače, Sustainable Energy Europe and ManagEnergy Awards prvi put su uspostavljene 2006. godine, a njihov cilj je da promovišu obnovljive izvore energije, energetsku efikasnosti održivi transport. Dodeljuju se u pet kategorija – podizanje svesti o održivoj energiji, obrazovni programi, zgrade, ušteda energija i održivi transport.

Sandra Jovićević

foto: poslovni.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti